Moody's: Дългът ще се удвои спрямо последната финансова криза

Очаква се Италия, Япония и Великобритания да понесат най-сериозен шок

Moody's: Дългът ще се удвои спрямо последната финансова криза

Снимка: Pixabay

Коронавирусът ще повиши нивата на дълга в най-богатите страни в света средно с почти 20 процентни пункта тази година, заяви агенцията за кредитен рейтинг Moody's. Това ще означава двойно по-високи нива, отколкото при финансовия крах през 2009 г.

Нов доклад на Moody's разглежда 14 държави – от Съединените щати и Япония до Италия и Великобритания, и оценява как причиненото от коронавирус икономическо забавяне ще засегне финансите им.

„Оценяваме, че средно в тази група съотношението на държавния дълг към БВП ще нарасне с около 19 процентни пункта, почти два пъти повече, отколкото през 2009 г. по време на Голямата финансова криза.“

„В сравнение с кризата преди 10 г., нарастването на тежестта на дълга ще бъде по-непосредствено и всеобхватно, отразявайки остротата и големината на шока, причинен от коронавируса“.

Очаква се Италия, Япония и Великобритания да понесат най-големия ръст на дълга на около 25 процентни пункта от техния БВП, докато САЩ, Франция, Испания, Канада и Нова Зеландия да отчетат скок с приблизително 20 пункта.

Данните от Обединеното кралство миналата седмица показаха, че публичните заеми достигат рекордно високи стойности през май и дългът на публичния сектор преминава 100% от икономическата продукция.

Неуспехът да намалят нивата на дълга би оставил държавите с по-слаби кредитни профили по-уязвими за бъдещи икономически или финансови сътресения и би довел до понижаване на суверенния кредитен рейтинг, добави Moody's

„Въздействието на рейтинга ще зависи от способността на правителствата да обърнат траекториите на дълга преди потенциални бъдещи шокове“, се казва в доклада. Добавя се, че Италия и Япония ще бъдат особено зависими от тенденциите на растеж на дълга, тъй като ще се наложи да поддържат съществено по-силни финансови баланси, отколкото преди.

Коментари: 0