Щабът връща част от мерките срещу коронавируса

Обмисля се удължаване на извънредната обстановка и след 30 юни

Щабът връща част от мерките срещу коронавируса

Снимка: МС

Задължителното носене на маски на закрити обществени места и по време на масови мероприятия се връща от утре, 23 юни, заради завишения брой на заразените с коронавирус. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на брифинг след среща с премиера Бойко Борисов и Националния оперативен щаб. Новината идва, след като миналата седмица министър-председателят увери, че няма да има нови ограничения

"Няма да налагаме нови тежки мерки. Искаме чрез вас, медиите, да поискаме от гражданите по-стриктно да спазват сега действащите мерки, за да няма по-високо разпространение на вируса", каза министър Ананиев. Той обяви, че от утре, 23 юни, маските на закрито отново стават задължителни, а организираните мероприятия на закрито ще трябва да се провеждат при 50% заетост. Това ще важи и за нощните клубове, баровете и заведенията. 

"При футболните мачове се позволява заетост от 1000 души в сектор, като задължително трябва да се спазва физическа дистанция. При останалите спортни мероприятия, които се организират на закрито, отново трябва местата да са на 50% заети, както и да се спазва дистанция от 1.5 метра", обясни Ананиев и уточни, че в момента се обсъжда и дали да се удължи извънредната епидемична обстановка в страната и след 30 юни, въпреки че първоначално беше обещано да това да не се прави. 

По време на брифинга участие взе и главният държавен санитарен инспектор на страната Ангел Кунчев, който обясни, че към трите "д", които се спазват в момента в страната – дезинфекция, дисциплина и дистанция, се добавя и едно "к" – контрол. "Добавяме контрола, защото стана ясно, че не може да се разчита на самосъзнанието на хората. Все пак не трябва да забравяме, че има и не малка част от хората, които продължават да спазват мерките", каза Кунчев.  

"За да не сме обвинявани, че правим подборен контрол, взехме решение да съставим актове на ГЕРБ и БСП в размер на до 3000 лв. заради неспазването на препоръката за дистанция", добави Кунчев, визирайки техни партийни мероприятия, като например извънредния брифинг, който премиерът Бойко Борисов даде миналата седмица по повод компроматните атаки срещу него

От думите му стана ясно, че връщане на КПП-та на областните градове няма да има, но е възможно затваряне на отделни улици или квартали, ако това е необходимо.

Коментари: 0