Възнагражденията са нараснали с над 10% през първото тримесечие

Най-силно са се увеличили разходите за труд в сферата на образованието и операциите с недвижими имоти

Възнагражденията са нараснали с над 10% през първото тримесечие

Снимка: Pixabay

Общите разходи за труд в България продължават да растат с двуцифрен темп въпреки коронакризата. Данните за първото тримесечие, което обхваща половин месец на извънредно положение и строги противоепидемични мерки, показва ръст на разходите за труд на работодателите с 10.2% на годишна база. Реално обаче април е ключовият месец, в който кризата достигна своя пик, а блокадата на стопанския и обществения живот беше почти пълна.

Най-съществено е поскъпването на труда в сферата на образованието – с 25.9%, операциите с недвижими имоти – с 23.2% и при хотелиерството и ресторантьорството – с 13.5%, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Увеличението при разходите за един отработен час в индустрията е с 9%, в услугите – с 9.2%, а в строителството – с 8.1%. Разходите на работодателите извън тези за възнаграждения също продължават да растат стабилно – с 10.3%.

Въпреки двуцифрените проценти през първото тримесечие те все пак са по-слаби спрямо средния за изминалата година. 

По-големият ефект от коронакризата по отношение на разходите за труд ще бъде видим през второто тримесечие на годината. Именно през април бяха най-големите съкращения на хора и орязване на възнагражденията. Близо 100 000 души загубиха работата си, а мнозина бяха пуснати в неплатен отпуск или бяха с намалено работно време.

Коментари: 0