Москва прогнозира спад на икономиката и слаба рубла

Заради пандемията и ниските цени на петрола

Москва прогнозира спад на икономиката и слаба рубла

Снимка: Pixabay

700 ~ 2 мин. четене
Руската икономика е на път да се свие с 5% през 2020 г. и рублата ще остане слаба, тъй като пандемията от коронавирус и ниските цени на петрола оказват сериозен натиск, съобщи икономическото министерство, цитирано от Ройтерс.

Министерството преразгледа перспективите си за следващите три години, като представи драстична промяна в перспективите за тази година в сравнение с предходните прогнози от февруари, преди избухването на COVID-19 да удари Русия.

През февруари, преди глобалния спад в цената на петрола и блокирането в цялата страна, ведомството прогнозира ръст от 1,9% за тази година. Сега се очаква 2.8% отскок през 2021 г., след спад през 2020 г.

„Ситуацията с коронавируса ще има дългосрочни структурни последици“, каза министърът на икономиката Максим Решетников.

В Русия случаите на коронавирус са вторите по брой в света - 317 554 към четвъртък.

Сега министерството очаква цената на руския суров петрол от Урал да достигне средно $31,10 за барел тази година, което е по-ниско спрямо прогнозираните $57,70 само преди няколко месеца. Уралската суровина, която се търгуваше при около 35,80 долара за барел късно в четвъртък, ще се повиши само до около 40 долара до края на 2021 г. под натиска от високи световни запаси, каза Решетников.

Промишленото производство през 2020 г. се очаква да намалее с 5.4%, докато капиталовите инвестиции се очаква да отбележат спад от 12%. Предишният набор от прогнози предвиждаше увеличение съответно с 2,3% и 4,9%.

Предполага се, че реалните разполагаеми доходи на домакинствата ще се свият с 3,8% в сравнение с ръста от 1,9%, наблюдаван по-рано. Безработицата се очаква да достигне 5,7%, спрямо 4,5%, предвидени по-рано, което увеличава загрижеността за влошаването на жизнения стандарт в Русия.

Сега прогнозата за рублата е средно 72,6 спрямо долара през тази година, а не прогнозираните от министерството 63,9 през февруари и още повече да отслабне до 74,7 през 2021 г. В четвъртък руската валута се търгуваше на нива около 71 рубли за долар.
Коментари: 0