Може да очакваме скок в цените на горивата

В дългосрочен план изглежда, че фючърсите на суровия петрол ще растат, смята Мартин Владимиров

Може да очакваме скок в цените на горивата

Снимка: ЦИД

Бензиностанциите ще се възползват от случващото се и ще вдигнат цената на горивата следващата седмица. Това каза пред БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията, който коментира рязкото поскъпване на петрола на световните пазари след атаката срещу рафинерии в Саудитска Арабия. Според него този ръст обаче няма да се усети тази седмица.

„В краткосрочен план очаквам стабилизиране на пазарите. Саудитска Арабия вече загатна, че до няколко дни може да възстанови една голяма част от добива на петрол. Има няколко големи рискови фактора. Единият е, че вероятно тази геополитическа криза няма да се свърши само с тези удари. Саудитска Арабия вече загатна, че е готова да нанесе ответен удар. Един потенциален удар срещу Иран означава най-малкото временен регионален конфликт. Това ще доведе до чувствително повишение на цените на петрола в много по-дългосрочен план. Отново се връща на преден план геополитическият фактор при цените на петрола“, коментира Владимиров.

Той е категоричен, че не е в политически интерес нито на САЩ, нито на Иран да започват война, която да преначертае картата на Близкия изток. „И двете страни нямат интерес от конфликт“, смята Владимиров и припомни обаче, че в миналото емоцията и липсата на трезва оценка на последствията са водили до сериозни конфликти.

От гледна точка на търсене и предлагане Доналд Тръмп е прав, каза той и добави. „Има достатъчно петрол. Световната икономика влиза в една слаба рецесия и търсенето на петрол намалява. Дългосрочно нямаме проблем, структурен проблем няма“, смята Владимиров.

Според него обаче сделката между ОПЕК и Русия вероятно ще се разпадне, поне в краткосрочен план.
„Повишението на цените на суровия петрол има негативен ефект върху световната икономика“, подчерта Мартин Владимиров. „Ако това увеличение на цените се задържи в дългосрочен план, очаквам, че това ще доведе до няколко десети процента намаление на БВП на света, но засега е твърде рано да се прогнозира“, добави той.
Коментари: 0