Мръсният въздух е вреден колкото цигарите за бебетата

Вдишаните замърсявания от майката водят до раждане на бебе, чиито глава и тяло са по-малки от нормалното

Мръсният въздух е вреден колкото цигарите за бебетата

Мръсният въздух може да доведе до това майките да раждат по-малки бебета. Това гласи ново проучване, според което също така дишането на замърсен въздух по време на бременност е също толкова вредно, колкото и пушенето, пише EurActiv.

Изследването, проведено от университетите в Единбург и Абърдийн, разкрива, че бебетата в Шотландия, изложени на опасно замърсен въздух, вдишан от майките им, са имали по-малки глави и по-къси тела. Проучването е установило също, че майките, които са пушели по време на бременността, но са били изложени на по-малко замърсен въздух, са родили деца със сходни дефекти.

Проучването е взело предвид представителна извадка от североизточната част на Шотландия, където замърсяването на въздуха е по-слабо изразено, отколкото в градове като Единбург и Глазгоу. Най-високите средни концентрации, установени по време на проучването, са били 7.2 микрограма на кубичен метър, което е далеч под средногодишната стойност от 10 мкг на куб. м., които са препоръчвани от Световната здравна организация (СЗО).

Главният учен д-р Том Клемънс обяснява, че разкритията на екипа му показват, че ембрион на майка, която не пуши, но е изложена на високи нива на замърсяване на въздуха, е само малко по-добър, отколкото този на майка-пушач, изложена на ниски нива на замърсяване на въздуха. Той призовава СЗО и Европейския съюз да преразгледат своите отделни дефиниции за това кои нива на емисии се считат за допустими.

Коментари: 0