Муравей Радев: Бюджет 2019 е по-щедър от всички досегашни

Според него квотите за наемане на хора с увреждания са „скрит” нов данък

Муравей Радев: Бюджет 2019 е по-щедър от всички досегашни

Снимка: Screenshot/bTV

Бюджет 2019 е много щедър, по-щедър от всички досегашни, но и много добре балансиран. Това каза бившият финансов министър от кабинета на Иван Костов – Муравей Радев, в ефира на bTV днес. 

Той даде пример с това, че се разпределят с 6 млрд. лв. повече пари, включително за заплати и социални разходи. Дефицитът пък е почти нулев и няма увеличение на данъците, което е доказателство за балансиране, смята Радев. Той определи като важен плюс и това, че мотивите към бюджета са много добре разписани за разлика от друг път. 

„В разходните части има цели, което никога не съм виждал досега”, коментира Радев. Фиансистът даде за пример безработицата, към която се насочват 73 млн. лв. за обучение на кадри. Целта е в края на годната да има 12 000 безработни с новопридобити умения, които да се влеят в пазара на труда. 

Муравей Радев намира Бюджет 2019 като стъпка към реформи, но не пропусна да спомене и минусите, за които „бизнесът е прав да протестира”. Грешки бившият финансов министър открива в задължението работодателя да плаща три дни болничен, както в квотите за наемане на хора с увреждания. 

Новите правила предвиждат квота от двама души с увреждания на 50 персонал във фирмата. Ако такива не бъдат назначени, е предвидена глоба в размер на една-трета от минималната работна заплата. „Тук уловката е, че не можеш да ги освободиш, ако те не искат да си ходя. Кой ще издържа някой, който не му върши работа? Затова най-вероятно няма да бъдат назначени и всеки бизнесмен ще си плаща този „скрит” нов данък”, коментира Радев.

Коментари: 0