МВР ще купува техника за членството ни в Шенген

Направени са пет обществени поръчки за обновяване на техниката за охрана на държавната граница и покриване на технически изисквания.

МВР ще купува техника за членството ни в Шенген
180 ~ 2 мин. четене

Ще се извършат 5 обществени поръчки, свързани с обновяване на техниката за охрана на държавността граница и покриване на други техническите изисквания за членството на България в Шенгенскто пространство. Това стана ясно от данните в сайта на Агенцията за обществени поръчки.

В края на миналия месец МВР обяви търг на стойност  51 000 лв., с ДДС от който става ясно, че за нуждите на „Шенгенската информационна система“ (ШИС II) ще бъдат закупени дискови устройства, които имат за цел да разширят съществуващия информационен масив с база данни, с минимум още 16 терабайта. Крайният срок за изпълнение на поръчката е 30 юни 2015г.

През фонда ще бъдат осигурени и около 330 000 лв., с ДДС за техника, с която ще се осъществява „обмен на ситуационна картина за съседни участъци от  външна граница между румънския и българския Национални координационни центрове“. От заседанието днес става ясно, че техника ще бъде разположена в поделенията на „Гранична полиция“ в София, Бургас, Русе и Видин.

Ще се отделят около 430 000 лв., с ДДС за модернизиране и оборудване на геоинфраструктураната дейност  на ГД „Гранична полиция“. Дейностите, от които се очаква да се „проектира, разработи и внедри цифровата база данни“ трябва да приключат до средата на настоящата година.

Близо 1,5 млн. лв., с ДДС, ще плати МВР за продължаване на процеса на модернизация на комуникационните системи с оглед осигуряване на сигурността и надежността на мрежата за пренос на данни и оперативна съвместимост с подобни мрежи в зоната на ЕС.

Ще бъдат закупени и нови стационарни цифрови радио-базови станции по ТЕТРА-стандарт, както и ще се извърши оптимизация на съществуващата радио-базова станция на българо-сръбската граница в района на Белоградчик. По поръчката се предвижда и оптимизиране на антенните захвати на черноморската граница и увеличаване на трафичните канали за пренос на глас и данни по българо-турската, българо-сръбската и българо-македонската граници.

Системата за комуникация TETRA, която българската гранична полиция ползва от 2003 г., е сред необходимите условия за приемането на България в зоната на Шенген. Парите за подобряване на комуникациите по границата също са от Фонда за външни граници на ЕС.

Коментари: 0