Над 200 млн. устройства вече използват Microsoft Windows 10

Системата остава много зад тези на Google и Apple при смартфоните

Над 200 млн. устройства вече използват Microsoft Windows 10
140 ~ 1 мин. четене

Новата операционна система на Microsoft - Windows 10 се използва от повече от 200 млн. устройства, което е една от най-бързорастящите траектории в сравнение с предходните версии и след като компанията среща сериозна конкуренция от Apple и Google.

Новата версия изпреварва Windows 8 с почти 400%, пише Bloomberg. Това постепенно я приближава и до крайната цел - през 2018 г. 1 млрд устройства да използват Windows 10. Този успех ще е ключов и за стратегията за създаване на екосистема от джаджи и облачни софтуер и услуги, които работят заедно. Microsoft разчита на Windows и, за да възстанови растежа на компанията. 

Операционните системми на Microsoft остават далеч зад тези на Google и Apple по отношение на смартфоните. Компанията се надява да увеличи дела си именно на този пазар. Новите модели телефони, таблет и лаптоп, представени през октомври, бяха с такава насока. 


Източник: Bloomberg

Много потребители получиха безплатен достъп до Windows 10, а големите компании си платиха за няколкогодишен лиценз. 22 млрд. устройства от бизнеса вече използват системата. Над 40% от активациите са настъпили от черния петък насам. 

От компанията твърдят, че хората прекарват много време с Windows 10 - над 11 млрд. часа само през декември. Безплатният ъпгрейд на компютрите с Windows 7 и 8 е сред основните причини за успеха на новата операционна система, смята анализаторът Пол Търот. 

Подкрепи Economic.bg