1% най-богати хора на Земята притежават повече от останалите 99%

Това показва доклад, озаглавен \"Една икономика в служба на 1-ия процент\"

1% най-богати хора на Земята притежават повече от останалите 99%

1% от най-богатите хора на планетата притежават повече от останалите 99%, това съобщи британската неправителствена организация Оксфам в навечерието на предстоящия тази седмица Световен икономически форум в Давос, предаде Франс прес.

През последната една гофина, драматично се разширява пропастта между най-заможните жители и другата част от населението на Земята, отбелязва хуманитарната група в доклад, озаглавен "Една икономика в служба на 1-ия процент".

Информацията е публикувана преди срещата на световния елит в швейцарския курорт Давос, която ще се проведе от тази сряда до събота. Като илюстрация за колосалното увеличаване на неравенството през последните години, Оксфам посочва, че 62-мата най-богати хора на Земята притежават толкова, колкото половината от човечеството, която е по-бедна, или около 3,5 милиарда души, пише БНР.

С цел неутрализиране на това увеличаване на неравенството, авторите на доклада призовават по-конкретно да бъде сложен край на епохата на данъчните убежища. 9 от всеки 10 компании, стратегически партньори на Световния икономически форум в Давос, са представени в най-малко един данъчен рай. Тази система на укриване на данъци не позволява на стотици милиони хора да се измъкнат от бедността, подчертава Оксфам.

Коментари: 0