Най-голямата банка в Европа отчете 31% ръст на тримесечната печалба

Резултатите са над очакванията на анализаторите

Най-голямата банка в Европа отчете 31% ръст на тримесечната печалба

Офис на банката в Индия

Снимка: Wikipedia

1364 ~ 1 мин. четене
HSBC, най-голямата банка в Европа, отчете печалба за първото тримесечие, която надхвърля очакванията на пазара. Финансовата институция заяви, че отчетеният положителен финансов резултат преди данъчно облагане е достигнал 6.21 млрд. долара, което е 30.7% повече от същия период на миналата година.

Прогнозите на анализаторите, изготвени от Refinitiv, бяха за печалба от порядъка на 5.4 млрд. долара за периода януари-март.

Приходите на HSBC за тримесечието са били 14.43 млрд. долара, което е с 5.24% повече от миналогодишните 13.71 млрд. долара. Прогнозата на Refinitiv за приходите беше за 13.79 млрд. долара.

Акциите на HSBC в Хонконг се повишиха с около 2.2% след възобновяването на азиатската сесия след обедната почивка. Преди това имаше леко понижение. Представянето на акциите от началото на годината е с около 5% нагоре.
 
Междувременно книжата на банката, листнати в Лондон, загубиха около 3.22% от началото на годината.

Главният изпълнителен директор Джон Флинт обясни подобрението на приходите със „силен ръст на приходите“ в банкирането на дребно и управлението на активи, както и в търговското банкиране.

Банката обяви дивидент от 0,10 долара на обикновена акция. Тя съобщи още, че ще обяви решението си за обратно изкупуване на акции за 2019 г. при следващо подаване на борсова информация.

HSBC, със седалище в Лондон, дължи голяма част от печалбите си на Азия. Редица други банки от Великобритания като Barclays и Royal Bank of Scotland през последните седмици съобщиха за спад в печалбите за първото тримесечие.

Но Standard Chartered, също британска банка с фокус върху развиващите се пазари, включително Азия, съобщи за 10% скок на тримесечната печалба.
Коментари: 0