Най-малко 20 загинали и 450 арестувани за седмица в Иран

Общественото недоволство в страната избухна заради скок на цените на хранителните продукти

Най-малко 20 загинали и 450 арестувани за седмица в Иран

Снимка: БТА

496 ~ 1 мин. четене

Най-малко 20 души са загинали през последните шест дни в Иран заради кървави сблъсъци между протестиращи и полиция, пише Associated Press. През нощта между понеделник и вторник правоохранителните органи са убили 9 души. Сред тях са били демонстранти, опитали да проникнат в полицейско управление, за да откраднат оръжия.

Демонстрациите, които са най-големите от спорните президентски избори в Иран през 2009 г. насам, започнаха на 26 декември в град Машхад заради слабата икономика на страната и скок на цените на хранителните продукти. Впоследствие демонстрациите се разпространиха в няколко други града. Протестиращите скандират срещу правителството и срещу върховния лидер на Иран - Сеид Али Хосейни Хаменеи.

Във вторник Хаменеи за първи път коментира случващото се. Той обвини „враговете на Иран”, че се месят във вътрешните работи на страната му.

Иранският президент Хасан Рухани призна, че обществото има защо да е гневно заради западащата икономика на страната, но също така предупреди, че правителството няма да се поколебае да се справи с онези, които сметне за нарушители на закона. Такова предупреждение дойде и от други представители на властта. Всички протестни демонстрации досега не са получавали предварително разрешение от страна на иранското Министерство  на вътрешните работи и затова те са незаконни според иранското законодателство.

Само в столицата Техеран през последните три дни са били арестувани 450 протестиращи. Силите за сигурност са задържали 200 души в събота, 150 в неделя и 100 в понеделник. Има информация, че председателят на Революционния съд в Техеран е предупредил, че прокуратурата може да настоява за смъртни присъди за арестуваните.

Подкрепи Economic.bg