Най-популярните китайски брандове извън Китай

Класацията доминират марки за потребителска електроника

Най-популярните китайски брандове извън Китай
1120 ~ 2 мин. четене

Компанията за потребителска електроника Lenovo оглавява списъка на най-популярните китайски марки извън Китай.

Марката смартфони  Huawei  се нарежда на второ място, а компанията за електронна търговия Alibaba е трета в списъка, публикуван във вторник от рекламната група WPP и нейната изследователска група Kantar Millward Brown, съобщава CNBC. Проучването "BrandZ Top 50 китайски глобални брандове 2018" (BrandZ Top 50 Chinese Global Brand Builders 2018) комбинира данни от търсене с Google и онлайн проучване измежду 395 000 потребители, за да открие китайските марки, за които са най-осведомени и харесват потребителите в САЩ и Япония, Австралия, Великобритания, Испания, Германия и Франция.

Променя ли се извън Китай възприемането на марката „Произведено в Китай” (Made in China)? Отговор дава Дорийн Уанг, глобален ръководител на BrandZ и Kantar Millward Brown.

Възприятията на по-младите хора за марката "Произведено в Китай" са по-положителни от впечатленията на по-възрастните поколения, коментира тя.

"По-младите потребители се обръщат към марки като Lenovo, Alibaba и JD.com, защото те са водени от предпочитанията си към продукти на достъпна цена и услуги, независимо от тяхната страна на произход", допълва специалистът.

И докато марките за потребителска електроника доминират в класацията BrandZ, мобилните игри и компаниите за изкуствен интелект могат да се движат "по-бързо" от тези традиционни категории, каза Уанг. Две китайски компании за мобилни игри - Elex и Cheetah Mobile – влизат в Топ 10. Cheetah Mobile твърди, че има повече от 1 милиард мобилни активни гейминг потребители и заявява, че неговият антивирусен софтуер Clean Master е имал 3 милиарда сваляния.

Ето и Топ 10 на китайските марки, утвърдени сред потребителите извън Китай:

1. Lenovo (потребителска електроника)

2. Huawei (потребителска електроника)

3. Alibaba (електронна търговия)

4. Xiaomi (потребителска електроника)

5. Air China (авиокомпании)

6. Elex (мобилни игри)

7. Anker (потребителска електроника)

8. Haier (домакински уреди)

9. Hisense (уреди за дома)

10. Cheetah Mobile (мобилни игри / интернет услуги).

И макар че проучването не обхваща България, повечето от тези марки са представени у нас и са популярни сред потребителите.

Подкрепи Economic.bg