Най-сигурните самолети в света

Очаквано за най-безопасни се признават новите машини на Airbus и Boeing

Най-сигурните самолети в света
5550 ~ 1 мин. четене

Близо 70% от пътниците изпитват страх от полет със самолет, отчитат психолози. И въпреки факта, че днешните търговски полети са по-безопасни от всякога, експертите от Airline Ratings определиха кои самолети в момента са най-надеждни.

Очаквано за най-сигурни се признават новите самолети на Airbus и Boeing, за които са използвани най-модерните технологии.

Airbus A380, който е в експлоатация повече от 10 години, е класически модел за безопасност. Експертите отбелязват, че през целия живот на този летателен апарат не е загинал нито един човек.

В същата категория е Boeing 787, който служи 7 години. Към този момент в света летят 226 самолета A380 и 700 Boeing 787.

В този списък на най-безопасните самолети влизат още Airbus A350, Boeing 737MAX и Airbus A320neo, Airbus A340, Bombardier CRJ700.

В класацията не попадна заветният Boeing 777. Причината е няколко произшествия, свързани с този самолет, но нито едно от тях не е свързано с неизправност в машината.

Според статистиката въздушният транспорт остава най-безопасният в света, а най-опасните транспортни средства са автомобилите.

Подкрепи Economic.bg