Най-скъпите градове за чужденци за 2018 г.

Списъкът на топ 10 е доминиран от азиатски градове

Най-скъпите градове за чужденци за 2018 г.

Снимка: Pixabay

Хонконг е най-скъпият град в света за чужденци, според годишен отчет за разходите за живот, изготвен от консултантската компания Mercer.

Списъкът на топ 10 е доминиран от азиатски градове като Токио, който заема второ място в класацията, Сингапур четвърто, Сеул пето, Шанхай седмо и Пекин на девето място. Извън Азия от европейските и африканските градове се подреждат - Цюрих на трето място и Луанда се класира на шесто място.

Валутните колебания са основната причина Азия да застане начело в списъка - Хонгконг зае позиция на Луанда, отразявайки падането на валутата на Ангола. Икономическият ръст на Китай и усилията за превръщането на юана в международна валута преместиха китайските градове в класацията.


„Азиатските градове, особено китайските градове, показаха силно представяне по отношение на класирането на разходите за живот, главно поради валутните колебания“, пише в анализа.

София заема 175-то място от 209-те анализирани градове.

Проучването за 2018 г. обхваща 209 града на пет континента, измервайки сравнителната цена на повече от 200 продукти и услуги във всяко място, включително жилища, транспорт, храна и облекло, съобщават от Mercer.

Коментари: 0