„Намираме се в един филм със скапан сценарий“

Това каза директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов по повод задържането на двамата разследващи журналисти

„Намираме се в един филм със скапан сценарий“

Снимка: ГДБОП

„Намираме се в един филм със скапан сценарий“. Това каза директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов в ефира на bTV тази сутрин. Изказването му е по повод разразилия се в петък скандал около задържането на двама журналисти по време на тяхно разследване. 

Припомняме, че в четвъртък вечерта Димитър Стоянов от сайта „Биволъ“ и румънският му колега Атила Биро от RISE Project бяха задържани от полицията в Радомир и прекараха една нощ в местното управление. Те са разследвали строителната компания „Джи Пи Груп“, която по техни думи е изнасяла и впоследствие горила множество документи, свързани със злоупотреби с европари. 

Късно в петък „Джи Пи Груп“ разпространи публично изявление, в което отрича да е правено такова нещо

Междувременно случаят със задържането на двамата журналисти повдигна въпроси за компетенцията на органите на реда и дали те са действали правомерно при отвеждането на Стоянов и Биро. 

Спиридонов бе категоричен, че не дължи извинение за случилото се на никого и дори похвали полицаите „за това, което са направили“, тъй като по думите му са си изпълнили задълженията както трябва. „Те (журналистите, бел.р.) са били в района на местопроизшествие, по което ГДБОП и българските власти работят, а служителите, които са били там, не очаквайте да са знаели кой какъв е и от коя държава. Така че не дължа извинение на никого“, каза още директорът на ГДБОП. 

На въпрос на журналиста Димитър Стоянов какво точно нарушение са извършили той и колегата му, че да бъдат задържани, Спиридонов припомни хронологията на събития: 

  1. на 11 септември е получен сигнал за нарушение, подаден от екипа на „Биволъ“; 
  2. на 12-и оперативни служители от ГДБОП са се срещнали с Димитър Стоянов, за да получат повече информация по случая. По думите на Спиридонов такава не им е била подадена от Стоянов с мотива, че първо трябва да се съгласува със своя редактор; 
  3. на 13-и главният редактор на „Биволъ“ Атанас Чобанов е подал нов сигнал за точното местонахождение на документите. „София не е далеч от Перник, но все пак няма как да реагираме за 2 минути“, разказва Спиридонов, обяснявайки защо е било необходимо в акцията да бъдат въвлечени местни полицаи, които са и по-добре запознати с района. Екипът е пристигнал на мястото, където действително са били намерени чували с документи и „затихващ огън“, каза още директорът на ГДБОП; 
  4. Междувременно Атанас Чобанов е подал нова информация, че се пълни втори автомобил с документи, който вероятно потегля към въпросната ливада. „Затова организирахме тъй наречения секретен пост, който изненада въпросните господа (двамата журналисти, бел.р.)“, обясни Спиридонов. 
От думите му става ясно, че журналистите са били задържани, тъй като са се озовали на местопроизшествието, на което служителите на пост очаквали втория автомобил с документи. „Каква е работата на тези журналисти да се намират в района“, попита реторично Спиридонов. Той обясни още, че при подадения сигнал за потеглил втори автомобил не е имало информация, че към мястото тръгват и двамата журналисти. 

„Изведнъж се появяват някакви хора да ровят из някакви чували, да подритват загасващия огън. Как бихте реагирали вие, ако влязат такива хора на местопроизшествие?“, запита директорът на ГДБОП. 
Коментари: 0