НАП пуска изцяло нов електронен портал до края на годината

Над 80% от всички подадени данъчни декларации до момента са онлайн, каза говорителят на приходната агенция

НАП пуска изцяло нов електронен портал до края на годината

Снимка: Economic.bg/Архив

3020 ~ 1 мин. четене

Националната агенция за приходите (НАП) работи по създаването на изцяло нов портал за електронни услуги. Той ще бъде съобразен с най-често използваните електронни услуги от потребителите и се очаква да бъде пуснат до края на тази година. Това съобщи за БНТ говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров.

До края на тази година порталът ще бъде въведен в експлоатация, така че подаването на данъчната декларация да е доста по-интуитивен процес от сегашния, подчерта Бъчваров. Срокът за подаване на данъчните декларации за физическите лица изтича на 30 април. За разлика от този за фирмените данъци, срокът не е удължен заради извънредното положение, което предизвика опашки пред редица клонове на НАП в страната.

Над 80% от всички подадени до момента декларации са подадени по електронен път, заяви Росен Бъчваров. По думите му се наблюдава сериозен интерес към персонални кодове дори и от хора, които нямат задължението да подават данъчна декларация. Около 900 хиляди българи в момента имат персонален код, уточни той.

На въпрос как заразените българи с коронавирирус и техните близки, които са поставени под карантика ще спазят срока за подаване на данъчна декларация, говорителят на НАП отбеляза, че всеки, който има ангажимент да подаде данъчна декларация, има възможност да го направи.

Остават още няколко работни дни. Няма значително изоставане или драматичен спад в подаването на данъчни декларации. Съществува повече от една възможност за това. Ако не по електронен път - по пощата. Алтернативни възможности съществуват, коментира Росен Бъчваров.

Подкрепи Economic.bg