Напрежение по границите на Северна Ирландия заради Брекзит

Страната иска помощ от ЕС, за да бъде овладян транспортният хаос

Напрежение по границите на Северна Ирландия заради Брекзит

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Работата по изграждането на новите постоянни пунктове за граничен контрол (ГКПП) в Северна Ирландия е преустановена по нареждане на министъра на земеделието Гордън Лайънс, предава BBC. Той е разпоредил и да се спре наемането на персонал за граничните центрове, в които се проверяват и издават необходимите документи за транспортирането на стоки след Брекзит.

Представителят от Демократичната юнионистическа партия (DUP) поясни, че вече съществуващите пунктове ще продължат да работят, но е възможно и те да бъдат затворени, ако не бъде разрешен казусът със Северноирландския протокол.

До решението на Лайънс се стига, след като Северна Ирландия се превърна в транспортна граница между Великобритания и ЕС, което не би било проблем, ако изискванията за придвижване бяха по-леки. „Със сегашните правила за внос/износ на стоки няма печеливши“, заяви той.

След като Обединеното кралство напусна ЕС, влязоха в сила редица промени при транспортирането на стоки между двете страни. Междувременно Северна Ирландия запази свободната си търговия с Блока, което я превърна в медиатор. Множеството административни изисквания и бавното издаване на документи по границите принуди редица фирми да спрат доставките си към ЕС, за да намалят загубите, след като стоките им се разваляха, чакайки да получат здравен сертификат на границата.

Властите в Северна Ирландия многократно апелираха да бъдат разгледани точките по споразумението, което касае свободната търговия между тях, но ЕС е силно скептичен по темата. Съюзът заяви, че при отмяна на транспортните ограничения има риск Великобритания да започне да нарушава търговската сделка и да се стигне до санкции.

Островът от своя страна заяви, че този транспортен хаос по границите може да се прекрати, ако бъде преразгледан Северноирландският протокол, който ще облекчи режима по стокообмен и „е крайно необходимо да бъде задействан, ако искаме магазините да не останат празни“, заяви премиерът Борис Джонсън.

В началото на февруари Северна Ирландия започна изграждането на нови ГКПП именно заради километричните колони, които се образуваха по границите и създалото се напрежение. Но няколко седмици по-късно Лайънс обяви, че страната му трябва да застане с „по-твърда позиция и очакваме ЕС да бъде по инициативен в разрешаването на проблема“.

Междувременно служителите, на които им бе забранено да работят по пунктовете, все още не са получили официална заповед, с която дейността им да бъде преустановена, което ги поставя в трудна ситуация.

Към момента напрежението по границите е „умерено“, предават източници на BBC, но поясняват, че с намален брой гранични пунктове има опасност от по-сериозни забавяния на доставките.

Служителите по обектите заявяват, че през последните месеци липсата на информация относно работните процеси забавя сериозно работата им. Те апелират властите за по-голяма яснота и прозрачност за това как ще се работи в бъдеще.

„Инструкциите на Гордън Лайънс са една индивидуална политика, която би довела до ново сътресение в отношенията между ЕС и Великобритания, които са изключително крехки и сега“, заяви заместник-лидерът на политическа парти SF Мишел О'Нийл.

Тя добави, че след като бpитaнcĸoтo пpaвитeлcтвo е пpиeло иcĸaнeтo нa EC зa дoпълнитeлнo вpeмe, в ĸoeтo дa бъдe paтифициpaнa тъpгoвcĸaтa cдeлĸa зa Бpeĸзит, а Бpюĸceл зaяви, чe имa нyждa oт oщe двa мeceцa, зa дa пpeвeдe тeĸcтoвeтe нa вcичĸи 24 пpeдcтaвитeлни eзиĸa – „ситуацията е нажежена“.  Удълженият срок по сделката е до април тази година.

Коментари: 0