Първа победа за Джо Байдън

Камарата на представителите прие пакета от 1.9 трлн. долара за справяне с кризата от COVID-19

Първа победа за Джо Байдън

Снимка: БТА

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Президентът Джо Байдън спечели първата си законодателна победа, след като Камарата на представителите прие антикризисния пакет от 1.9 трлн. долара за справяне с последствията от COVID-19, предава Reuters. Демократите, които контролират Kамарата, приеха мащабната мярка с лека преднина от 219 на 212гласа и я изпратиха на Сената. Там те планират законодателна маневра, която да им позволи да приемат пакета без подкрепата на републиканците.

Американският спасителен план ще бъде предназначен за закупуването на ваксини и медицински консумативи. Част от средствата ще насочат в помощ на домакинствата под формата на нова мярка, както и към малкия бизнес и държавните и местни правителства.

Американският народ трябва да знае, че тяхното правителство е до тях“, каза председателят на Камарата Нанси Пелоси.

Републиканците, които твърдо подкрепиха предишните разходи за COVID-19, сега настояват, че голяма част от настоящия пакет не е необходима. „Планът просто изхвърля едни пари без отчетност“, заяви лидерът на републиканската партия в парламента Кевин Маккарти.

Гласуването в Камарата беше успешен първи тест за демократите, които държат крехко мнозинство от 221-211 гласа в залата. Прогресивните и умерените в партията, които често са в противоречие, ще се изправят пред още по-тежки битки през следващите седмици. Очаква се президентът Байдън да настоява за инициативи за имиграция и климатични промени.

През първите седмици от своето управление държавният глава се е фокусирал върху овладяването на кризата и спасяването на здравната система, както и бе обещал в предизборната си кампания.

Демократите се стремят да издадат законопроекта преди средата на март, когато трябва да изтекат обезщетенията за безработни и някои други видове помощи, които предишната администрация гласува.  

Спасителният пакет ще гарантира по 1400 долара еднократна помощ към всеки американец, по 400 долара седмично федерално обезщетение за безработица до 29 август и помощ за тези, които изпитват затруднения при плащането на наеми и ипотечни кредити по време на пандемията.

Сега бъдещето му преминава в ръцете на Сената, където може да се наложи вицепрезидентът на Демократическата партия Камала Харис да гласува, тъй като републиканците контролират 50 места, а демократите и техните съюзници контролират останалите 50.

Коментари: 0