Пенсионерите ще получат по 50 лв. помощи и през април

До момента са изплатени почти 5 млрд. лева по правителствените мерки, заяви социалният министър

Пенсионерите ще получат по 50 лв. помощи и през април

Снимка: Красимир Свраков

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

И през април пенсионерите ще получат добавка от 50 лв., а тези с пенсии от 300.01 лв. до 369 лв. ще получат по 120 лв. еднократно, заяви социалният министър Деница Сачева пред bTV.

„Над 1 млн. са хората, които са получили различна форма на подкрепа от държавата. Пенсионерите, които вече 8 месеца получават по 50 лева, са 2 200 000. Те ще останат и през април, като тогава ще се изплатят и по 120 лева за хората, които са под линията на бедност – за хранителни продукти“, поясни Деница Сачева.

По-рано този месец тя заяви, че всички социално-икономически мерки, включително схемата „60/40“, ще действат до края на септември, но не представи информация за пенсионерските добавки, пояснявайки, че „темата се обсъжда“. Тогава тя категорично заяви, че нейното евентуално удължаване няма да бъде свързано с предстоящите избори.  

Днес Сачева обяви, че финансовата подкрепата към хората и бизнеса е достигнала почти 5 млрд. лева.

„Около 1 млрд. лв. са разплатени по мярката „60/40“ и „80/20“ за хотелиерство, ресторантьорство и туризъм. 30 млн. лв. са изплатени на 580 фирми в сектор транспорт. Около 25 млн. лв. са средствата, които са насочени към Министерството на културата, с които бяха подкрепени културните дейци. Включвайки и средствата по "Патронажна грижа" и още няколко мерки – да, около 5 млрд. лв. са средствата, изразходени в кризата“, поясни Сачева.

Тя каза още, че въпреки правителствените усилия все още има сектори, които настояват за още плащания и удължаване на схемите. Сачева заяви, че трябва да се намери баланс между бизнеса и икономиката, ако не искаме страната ни да изпадне в по-сериозна криза.

Коментари: 0