Социално-икономическите мерки ще действат до септември

Засега 50-те лева месечна добавка за пенсионерите ще се дава до март или евентуално април

Социално-икономическите мерки ще действат до септември

Снимка: МС

3668 ~ 1 мин. четене

Всички социално-икономически мерки, включително схемата „60/40“, ще действат до края на септември. Това каза днес в Разград министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, цитирана от Nova. Засега пенсионерите ще получават 50-те лева месечна добавка само до изборите, като евентуално е възможно действието на това подпомагане да продължи и април, но все още няма решение за това.

Мерки срещу COVID-19

„Ние обвързваме даването на тези 50 лева именно с епидемията и с това, че средният разход на един пенсионер за лекарства на месец е 56 лева. Така че 50 лева са разходите, с които ние бихме могли да ги подкрепим в процеса на пандемията“, допълни социалният министър.

Тя отчете, че до момента са изплатени 825 млн. лв. по схемата "60/40", като са запазени почти 300 000 работни места. По отношение на една от най-дискутираните напоследък мерки „Запази ме“, вече са изплатени около 18 млн. лв. на 42 хиляди души.

„Отделили сме допълнителни 13 млн. лв. по тази мярка заради това, че бизнесите остават затворени още един месец. Имаме готовност, ако се наложи да я удължим толкова, колкото е необходимо“, каза още министърът.

Зя мярката, която се отнася до родителите и децата, които трябва да ходят дистанционно на училище, са отделени 73 млн. лв., като вече са подкрепени почти 40 хил. семейства, посочи още министър Сачева.

Подкрепи Economic.bg