Търговското споразумение по Брекзит се отлага

Лондон се е съгласил с мотивите на Европейския съюз и опитва да предоговори някои клаузи

Търговското споразумение по Брекзит се отлага

Снимка: Unsplash

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Британското правителство прие искането на ЕС за допълнително време, в което да бъде ратифицирана търговската сделка за Брекзит, след като Брюксел заяви, че има нужда от още два месеца, за да преведе текстовете на всички 24 представителни езика, предава Politico.

След като Великобритания напусна орбитата на ЕС на 1 януари 2021 г., страните членки имаха двумесечен период (изтичащ на 28 февруари), в който да преведат текстовете по споразумението и да ги обсъдят обстойно преди да бъдат подписани. След тежките преговори Лондон вече ратифицира споразумението, но някои представители на ЕС заявиха, че „няма да приемем текстове на доверие – има редица точки, които са неясни и може да представляват подводни камъни“.

Министърът от кабинета на Великобритания Майкъл Гоув заяви, че забавянето на ратификацията „не е предпочитаният резултат за Обединеното кралство, предвид несигурността, която създава за отделните лица и бизнеса“.

Позицията му се базира на множеството молби от страна на производствените фирми и транспортни центрове - търговското споразумение да бъде признато час по скоро и да се изяснят подробности около вноса и износа на стоки, „тъй като временно действащите правила създават транспортен хаос“.

Един от основните проблеми е търговският коридор между Великобритания и Северна Ирландия, която все още е в единия пазар на Блока. Освен до забавяне на доставки заради множеството нови документални изисквания, се стигна и до заплахи и затваряне на граничните пунктове. Към момента ситуацията е спокойна, но фирмите предупреждават, че заради загубите, които Брекзит е предизвикал, е „невъзможно да си ги върнем в следващите 3 години“.

Островът искаше да задейства Член 16, за да създаде зелен коридор за търговия със Северна Ирландия, но ЕС изрази притесненията си, че Лондон иска да отвори тайния вход към Блока с този ход.

„Щe нaпpaвим вcичĸo, ĸoeтo e нeoбxoдимo, нeзaвиcимo дaли зaĸoнoдaтeлнo или в дeйcтвитeлнocт, зa дa ce пoзoвeм нa Члeн 16 и дa гapaнтиpaмe, чe нямa бapиepa нaдoлy пo Иpлaндcĸo мope“, заяви Борис Джoнcън в началото на месеца.

Члeн 16 peглaмeнтиpa тъpгoвcĸитe пpaвилa мeждy Ceвepнa Иpлaндия и Beлиĸoбpитaния, ĸoитo ca пoдвлacтни нa нaлoжeнитe ĸpитepии от EC зa oбмянa нa cтoĸa, cлeд ĸaтo Ocтpoвът нaпycнa eдинния eвpoпeйcĸи пaзap.

Междувременно изненадващото решение на Джонсън да избере Дейвид Фрост за ръководител на бъдещите преговори – отнемане на ролята на Гоув – провокира опасения от нови сблъсъци. Представители на отсрещната преговаряща страна заявиха, че имат сериозни опасения, че Фрост ще се опита да предоговори ефективно протокола.

Коментари: 0