Напрежението между САЩ и Китай свали рязко цените на петрола

Събитията в Китай тревожат петролния пазар

Напрежението между САЩ и Китай свали рязко цените на петрола
2042 ~ 2 мин. четене

Растящото напрежение между САЩ и Китай и отказът на Пекин да посочи цел за икономическия си ръст тази година свалиха с над 5% цените на петрола днес. Това предизвика съмнения в темпа на възстановяване на търсенето при втория по големина потребител на петрол в света - Китай, предава Reuters.

Към 14:15 ч. българско време европейският петрол сорт Брент поевтиня с 4.74% до 34.34 долара за барел, а лекият американски суров петрол (WTI) - с 5.72% до 31.98 долара за барел. По време на сесията цените им отчетоха спад с до 7.7%.

След продължителния ръст на цените на петрола, пазарите се разочароваха от решението на Kитай да не постави цел за икономическия растеж тази година. Успоредно с това азиатската държава заяви, че е готова да приеме ново законодателство за националната сигурност на Хонг Конг, като не се съобрази с предупреждението от президента на САЩ Доналд Тръмп за „силна негативна реакция от Вашингтон относно този законопроект“. Подобно законодателство би могло да засили напрежението между Пекин и Вашингтон, чиито отношения вече са обтегнати от търговски спорове и реципрочни обвинения за развитието на пандемията.

„Инвеститорите отново трябва да се изправят срещу засилваща се словесна война между САЩ и Китай. Коронавирусът анулира десетилетие глобален растеж при търсенето на петрол и възстановяването ще бъде бавно“, заяви Стивън Бренок от петролния брокер PVM.

Сорт Брент се понижи в края на март и началото на април до 21-годишно дъно, а майските фючърси на WTI паднаха до -37 долара за барел, т.е. инвеститорите плащаха, за да продадат петрола си. Причината - наводняването на пазара не остави особено място за съхранението му. Оттогава започна да се забелязва ръст в търсенето на гориво, а предлагането бе намалено след историческото съкращение на добива от страна на ОПЕК+. Вследствие на това двата сорта петрол удвоиха цената си и въпреки сутрешния спад на борсата те са напът да запишат четвърта поредна седмица на ръст в цените си.

Данните за износа от страните производители на петрол предполагат, че ОПЕК+ вече започна да изпълнява сделката, която официално влезе в сила от 1 май. В знак на съпричастност американските сурови запаси паднаха изненадващо миналата седмица. Признаци за увеличаването на търсенето на гориво не липсват, като дори някои авиокомпании планират скорошно възстановяване на полетите в Европа, което означава по-голямо търсене на реактивно гориво.

Коментари: 0