7 наши града домакинстват на Международен кулинарен фестивал

Посолства на 17 държави се включват в кампанията „България посреща вкусовете на света“

7 наши града домакинстват на Международен кулинарен фестивал
3836 ~ 2 мин. четене
Автор: Лора Горовска

Седем български града ще бъдат домакини в Международния кулинарен фестивал, в който не само ще покажат български традиционни рецепти, но и ще посрещнат вкусовете на света. В рамките на инициативата „България посреща вкусовете на света“ на едно място ще бъдат събрани кулинарните традиции, обичаи, многообразието на културите на света, предаде репортер на Economic.bg.

Пътуващият кулинарен фестивал ще посети Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Благоевград  и София в периода 12-28 май.  Кампанията се организира от Министерство на туризма, Кулинарна академия HRC, GTC България, Международен женски клуб и 17 чуждестранни посолства у нас.

Фестивалът ще се проведе на 2 етапа. В първия ще се събират рецепти на различни традиционни ястия, а след това жури ще ги оценява. Българите могат да представят своите любими домашни рецепти и вкусове, традиционни за региона, в който живеят. Събитието ще е под надслов „Продукти, произведени в България“. Всеки може да дава своите предложения на сайта www.Iknowbulgaria.bg .

Следващият етап е пътуващият пазар с вече готовите кулинарни гозби в седемте големи български града. Във втората  част ще се включат и 17 други страни - Азербайджан, Белгия, Италия, Ирландия, Египет, Мароко, Унгария, Полша, Израел, Венецуела, САЩ, Великобритания, Мексико, Румъния, Хърватска, Индия, Куба. Ще ни посетят и известни шеф готвачи и събитието ще се отпразнува с храна, вино и музика.

Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева заяви, че водещият елемент в кампанията ще бъде вътрешният пазар. Тя посочи, че са предприети редица стъпки за насърчаването му, включително и чрез инициативата. Чрез фестивала Министерство на туризма ще се стреми да акцентира върху достойнствата на страната ни. Традиционните български рецепти ще бъдат популяризирани и ще достигнат до цял свят. Кампанията е отворена за участници от всички сектори, а не само от хранително-вкусовата промишленост.

Във всеки град от календара на фестивала ще могат да бъдат закупени специално изработени суверини на цена от 3 лв. Приходите от тях ще отидат за благотворителност, а общината ще избира каква кауза от обществена значимост да бъде подпомогната.

Междувременно стана ясно, че Пловдив ще бъде домакин на Световния винен фестивал, където над 300 сомелиера от цял свят ще оценяват над 8 000 литра вино. 

Подкрепи Economic.bg