Не е водена стенограма при срещата на президента и руския патриарх

Това гласи краткото съобщение от президентството

Не е водена стенограма при срещата на президента и руския патриарх
548 ~ 2 мин. четене
Разговорите на държавния глава с Негово светейшество патриарх Кирил и водената от него делегация не са били засекретявани, нито е водена стенограма. Това гласи краткото съобщение от президентството, с което се отговаря на исканията на ГЕРБ да се разсекрети стенограмата от срещата, която се състоя на 3 март.

От кратко видео от срещата, разпространено на сайта на Руската православна църква, се видя, че руският патриарх се кара на президента. Негово светейшество патриарх Кирил казва, че е останал недоволен, че по време на възпоменателното си слово по случай националния празник българският президент е благодарил и на войниците от други държави, които са се включило в освободителната за България руско-турска война.

„Искам ясно още веднъж да ви кажа, че България е била освободена от Русия. Нито Полша, нито Литва, нито други страни. [От] Русия“, заявява патриарх Кирил на президента Радев и допълва: "Искам откровено да ви кажа, че ми беше трудно да чуя тези неща. Нито полският сейм, нито литовският са взимали решение за освобождаването на България“. Духовният водач на Русия подчертава, че има двойнствено впечатление от юбилея.

Малко по-късно от президентството излязоха с позиция, че Румен Радев е отвърнал „дипломатично и твърдо“ на упреците на руския патриарх.

Руските медии излъчват упреците на Негово светейшество Кирил, но тяхната камера се оттегли преди отговора на президента. В него Румен Радев твърдо заяви, че „така, както Църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата народност“, казаха от „Дондуков“ 2.
Подкрепи Economic.bg