“Не му обръщайте внимание на мистър Обама“

Джон Кери към руския си колега Сергей Лавров за речите на президента на САЩ за Русия, \"Ислямска държава\" и ебола

Цитат на деня:

“Не му обръщайте внимание на мистър Обама“
284 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Дългогодишният министър на външните работи на Руската федерация (РФ) Сергей Лавров твърди, че американският му колега Джон Кери го е посъветвал да не се обръща внимание на изказванията на президента Барак Обама, който все по-често сравнява заплахата от Москва с тероризма и ебола.

Първият дипломат на Русия твърди, че е поставил остро въпроса за споменатите от американския държавен глава "заплахи". „Аз обърнах вниманието на изредените заплахи, които президентът Обама си позволи, започвайки от изявлението му на Генералната асамблея на ООН...“, спомня си Лавров, цитиран от агенция РИА Новости и редица други руски медии.

„Наскоро, общувайки с Джон Кери, аз го попитах какво значи това. Той ми каза: „Не обръщай внимание“. Ако това е толкова сериозно, то е тъжно...“, призна министърът по време на „Часа на правителството“ (аналог на Парламентарния контрол в българското Народно събрание – бел. авт.) в Държавната дума на РФ.

Според Лавров, Кери сигурно е произнесъл тези думи, тъй като „в онзи момент е искал да обсъди как ще координираме подходите по разрешаването на споровете около иранската ядрена програма, както и по ситуацията на Корейския полуостров“.

„Не е солидно за една едра, мощна, велика държава, ей така, потребителски да подхожда към своите партньори: с други думи, там, където вие сте ни нужни, моля помагайте, а там където аз искам да ви накажа – ме слушайте“, оплака се Сергей Лавров пред депутатите.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg