Не трябва да разчитаме само на европейските фондове

В българските банки има много пари, но бизнесът се страхува

Не трябва да разчитаме само на европейските фондове
144 ~ 1 мин. четене
"В никакъв случай не трябва да разчитаме само на европейските фондове, но те са много солидна база за икономиката на страната, за да има стъпка напред", това каза Менда Стоянова, председател на комисията по бюджет и финанси в НС по БНТ. Според нея е „възможно е да достигнем 4,5 % ръст на икономиката". "Не знам дали ще се случи, но ние имаме реално основание да смятаме така“, добави тя. 

„Ако погледнем отчетът за 2015 г. тук се крият основанията за оптимизъм за подобно развитие. Имаме 3% ръст на БВП, което на фона на предишни години, когато беше около 1%, е добър резултат за едно такова трудно коалиционно управление”, заяви Стоянова, цитирана от агенция „Фокус“.

Тя посочи, че именно фактът, че този ръст е довел след себе си един още по-висок ръст на приходите означава няколко неща – сериозна работа срещу контрабандата и изсветляване на икономическия сектор. „Има сериозен удар в сивата икономика в определени сектори, особено акцизите”, изтъкна Стоянова.

Стоянова отбеляза, че в България в банките има много пари, било от депозитите на гражданите, било от свито кредитиране. „Бизнесът обаче се страхува, той е много плашливо нещо и разчита на стабилността правителството”, каза още Стоянова.

Подкрепи Economic.bg