Невероятните създания, живеещи в Марианската падина (снимки)

Сонда откри десетки нови видове на най-дълбокото място на Земята

Невероятните създания, живеещи в Марианската падина (снимки)

Десетки нови биологични видове, непознати на науката, бяха открити на дъното на Марианската падина. Откритието бе направено от сондата Океанос, изпратена в района от Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания (НАОАИ) в САЩ, съобщиха от изследователския институт Смитсониан. 

Сред тях са дълбочинни риби, вулкани от кал и корали, виреещи на изключителни дълбочини. Със сондата са заснети невероятни изображения на странните и красиви морски обитатели. Снимки на непознат за човечеството вид медуза и призрачно-бял октопод предизвикаха фурор, а „гъба с размера на миниван“ спечели рекорда в тази „област“.

Съвсем скоро, камерите на сондата забелязаха първия жив пример за „риба-призрак“, причислявана към семейството на змиорките. 10-сантиметровата бяла риба с изключително разделечени очи развълнува силно учените. „Това просто е забележително“, заяви Брус Мънди, биолог към НАОАИ.

Посредством хидролокатор, сондата генерира изображения с висока резолюция на океанското дъно. Когато екипажът забележи аномалия или интересна зона, „изстрелва“ компоненти, управлявани дистанционно, които изследват набелязания обект.

Идеята е да се създаде базово знание за състоянието на падината, за да може изследователите и правителствените агенции и организации да разберат как да я използват и предпазят.

Марианската падина, която се намира близо до Япония, все още е слабо проучена и за нея се знае твърде малко. Учените и досега спорят как се е формирала.

С дълбочина цели 10,9 км., в нея се намира най-дълбокото място в изучения океан – падината Чалънджър. Ако хвърлите камък във водата, ще му отнеме повече от час, за да достигне дъното. 

Видео от мисията може да видите тук

Коментари: 0