Нидерландия удължава вечерния час

Премиерът Марк Рюте иска да задържи разпространението на коронавируса, тъй като идват избори на 15 март

Нидерландия удължава вечерния час

Снимка: Pixabay

740 ~ 1 мин. четене

Нидерландският премиер Марк Рюте съобщи, че нощният полицейски час ще бъде удължен до 15 март. Седмица преди тази дата правителството ще решава дали тази мярка за борба с коронавируса, ще остане в сила и след това. На 15 март в Нидерландия започва тридневно гласуване на парламентарни избори. Властите решиха тази година вотът да се състои в три дни - до 17 март - за да се ограничат здравните рискове. Изборните бюра ще бъдат отворени до 21 часа.

„Засега все още се намираме в изключително трудна фаза“, каза Рюте, допълвайки, че според експерти трета вълна е неизбежна. „Числата отново растат. Това е реалност, която трябва да приемем“, отбеляза той, изтъквайки безпокойството, свързано с британския вариант на вируса.

Потвърдените случаи на коронавирус в Нидерландия са се увеличили с почти 19% за последната седмица, а повече хора са били тествани, заявиха от местния национален здравен институт, цитирани от Reuters.

Припомняме, че на последния брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ) стана ясно, че заболеваемостта в България е скочила с близо 60% за последния месец, като с всяка седмица бройките се увеличават. Новорегистрираните всеки ден са близо 2000 души, като расте и делът на положителните случаи спрямо общия брой направени тестове.

Въпреки това здравният министър проф. Костадин Ангелов и премиерът Бойко Борисов продължават да настояват, че заведенията трябва да бъдат отворени на 1 март, с което действащи мерки реално почти няма да останат в България.

Нидерландия е ваксинирала два пъти повече от населението си, отколкото България.

Подкрепи Economic.bg