Huawei представи 5G решение за бизнеса

Операторите, които първи внедриха мрежата от пето поколение вече получават търговска възвращаемост

Huawei представи 5G решение за бизнеса
432 ~ 3 мин. четене

Изпълнителният директор и президент на бизнес групата за операторски решения на Huawei Райън Динг изнесе ключова реч на форума на компанията „5G носи нова стойност“ (5G Brings New Value), проведен в рамките на Световния мобилен конгрес (MWC) в Шанхай 2021 г. Той официално представи новото 5G решение на китайската компания за бизнеса - 5GtoB. По време на речта си Динг говори за развитието, търговската възвращаемост и възможностите за индустриална дигитализация, които 5G ще донесе.

Мрежата от пето поколение за индустрията се развива по-бързо от очакваното, като операторите вече виждат търговска възвращаемост от първата вълна от въвеждането ѝ. Потребителската база и броят на 5G устройствата в търговска употреба са изригнали от 2019 г. насам. До края на 2020 г. на пазара са излезли 380 такива устройства, 8 пъти повече от предходната година. Мобилната 5G потребителска база е достигнала 220 милиона, а безжичните домашни широколентови връзки достигат 1.05 милиона, съответно 17 и 21 пъти повече на годишна база. Динг твърди, че тези числа ще се утроят през 2021 г.

Цените на 5G телефоните също падат бързо. На пазара вече има множество устройства на цени под 150 щатски долара и около 30 телефона в среден и нисък клас на цена под 300 щатски долара. Според Динг, екосистемата на 5G мобилните телефони ще стане толкова зряла, колкото тази на 4G през следващите една до две години, тъй като мрежовите внедрявания продължават да се развиват и потребителската база продължава да расте.

На пазарите, които първи внедриха 5G, операторите вече са започнали да получават търговска възвращаемост. В Китай и Южна Корея приходите на операторите продължават да се увеличават, тъй като тяхната 5G потребителска база нараства по-бързо, отколкото в други страни. Финландският оператор DNA и операторът в Саудитска Арабия Zain също постигат впечатляващи финансови резултати в ранните фази на своето търговско внедряване на 5G.

По време на събитието Huawei официално представи и своето решение 5GtoB, което има за цел да създаде нова стойност за всеки играч по индустриалната верига за създаване на стойност. Динг заяви, че надграждайки своя опит в свързаността, изчисленията и дигитализацията в индустрията, Huawei е работил с оператори и други партньори в индустрията, за да разработи решение „на едно гише“ което обхваща продажбите, операциите и услугите – 5G за бизнеса. Това ще опрости транзакциите за корпоративни потребители, ще помогне на операторите да монетизират своите мрежови възможности, ще позволи на партньорите да правят иновации по-ефективно и ще създаде нова стойност за всеки участник в процеса.

Решението Huawei 5GtoB включва четири части: 5GtoB мрежа, 5GtoB NaaS, 5GtoB App Engine и 5GtoB Marketplace. С мрежата 5GtoB, която служи като инфраструктура на 5G решението, Huawei ще продължи да изгражда своите възможности за предоставяне на 5GtoB услуги, базирани на сценарии, включително мрежово планиране, изграждане, поддръжка и оптимизация.

С 5GtoB NaaS мрежовите възможности могат да бъдат организирани в предложения преди да бъдат пуснати, което улеснява корпоративните потребители и разработчиците на приложения да използват 5G мрежи и дава възможност на корпоративните потребители сами да управляват 5G мрежи в кампуса.

5GtoB App Engine е център за иновации на приложения, където разработчиците на приложения и системните интегратори имат достъп до възможностите на 5G мрежата на операторите. Това прави разработването на приложения 5GtoB по-ефективно и интегрирането на приложения по-лесно. Също така служи като мост между 5G мрежовите възможности и 5GtoB приложенията, което позволява гъвкаво разработване и стартиране на услуги.

5GtoB Marketplace е цифров „всичко в едно“ супермаркет в облака, където корпоративните потребители могат да закупят индустриалните 5G решения, от които се нуждаят.

Динг съобщи, че Huawei е работил с оператори, партньори и корпоративни потребители, за да приложи решението 5GtoB първо в стоманодобивната индустрия. Със своите възможности и опит, вградени в тази платформа, индустриалните 5G решения, като автоматизирано въртене на заготовки, AR асистирано дистанционно сглобяване и проверка на качеството на стоманената повърхност, могат да бъдат стандартизирани и бързо и точно копирани.

В края на речта си Динг подчерта, че индустриалната дигитализация ще бъде огромен пазар, но че развитието на цифровата инфраструктура варира значително в различните отрасли, както и сценариите за приложение също се различават. Освен това все още не съществуват свързани цифрови стандарти. Той призова всички индустриални участници да работят заедно, за да установят всеобхватни стандарти за 5GtoB и екосистема за стимулиране на по-нататъшната дигитализация на индустрията. Той завърши речта си, като повтори ангажимента на Huawei да инвестира в екосистемата и стандартите и да подкрепи производствената цифровизация.

Подкрепи Economic.bg