ЕС ще получи едва половината от договорените с AstraZeneca ваксини

Англо-шведският производител ще има проблеми с производството и през второто тримесечие

ЕС ще получи едва половината от договорените с AstraZeneca ваксини

Снимка: БТА

AstraZeneca Plc заяви пред Европейския съюз, че очаква да достави през второто тримесечие по-малко от половината ваксини срещу COVID-19, които са договорени по-рано, съобщава Reuters, цитирайки официален представител на ЕС. AstraZeneca не отрече информацията, но заяви, че компанията се стреми да увеличи производството, за да достави обещаните 180 млн. дози.

Ваксини срещу коронавирус

Очакваният недостиг, за който не беше съобщено преди това, идва след големия спад на доставките през първото тримесечие и може да попречи на Европейската комисия да постигне целта си да ваксинира 70% от възрастните хора до лятото.

Представителят на ЕС, който участва пряко в преговорите с англо-шведския производител на лекарства, заяви, че компанията е казала на Блока по време на вътрешни срещи, че „ще достави по-малко от 90 милиона дози през второто тримесечие“.

Договорът на AstraZeneca с ЕС, който стана публичен миналата седмица, показа, че компанията се е ангажирала да достави 180 млн. дози на 27-членния блок през второто тримесечие.

Запитан за коментара на официалния представител на ЕС, говорител на AstraZeneca първоначално каза: „Надяваме се, че ще успеем да доближим доставките си в съответствие с предварителното споразумение за покупка.“

По-късно в ново изявление говорителят заяви, че „най-новата прогноза за второто тримесечие за доставката на ваксината срещу COVID-19 има за цел да я достави в съответствие с договора си с Европейската комисия“.

Той добави: „На този етап AstraZeneca работи за увеличаване на производителността в своята верига на доставки в ЕС и да използва глобалните си възможности, за да постигне доставка на 180 млн. дози за ЕС през второто тримесечие.“

Говорител на Европейската комисия, която координира преговорите с производителите, заяви, че не може да коментира дискусиите, тъй като те са поверителни. Той каза, че ЕС трябва да има повече от достатъчно дози, за да постигне целите си за ваксинация, ако се изпълнят очакваните и договорени доставки от други производители, независимо от ситуацията с AstraZeneca.

Представителят на ЕС, който разговаря с Reuters при условие за анонимност, потвърди, че AstraZeneca планира да достави около 40 млн. дози през първото тримесечие, отново по-малко от половината от 90-те милиона дози, които е трябвало да достави.

AstraZeneca предупреди ЕС през януари, че няма да изпълни ангажиментите си през първото тримесечие поради производствени проблеми. Също така трябваше да достави 30 млн. дози през последното тримесечие на 2020 г., но миналата година не направи никакви доставки, тъй като ваксината ѝ все още не бе одобрена от ЕС.

Като цяло общото предлагане на AstraZeneca в ЕС може да бъде около 130 млн. дози до края на юни, много под 300 милиона, които се ангажира да достави на блока дотогава.

Доставянето на по-малко ваксини срещу COVID-19 в Европейския съюз през второто тримесечие е включено в ирландските прогнози, актуализирани във вторник, заяви премиерът Мишел Мартин, след като Reuters съобщи за недостига.

ЕС също се сблъска със закъснения в доставките на ваксината, разработена от Pfizer и BioNTech, както и ot Moderna. Засега това са единствените ваксини, одобрени за употреба от регулаторния орган на ЕС.

Ваксината на AstraZeneca бе разрешена в края на януари и някои държави членки като Унгария използват ваксини, разработени в Китай и Русия.

Коментари: 0