Nissan съди бившия си председател Карлос Гон за $90 млн.

Това е второто дело за корпоративни измами, което тече срещу бизнесмена

Nissan съди бившия си председател Карлос Гон за $90 млн.

На 10 януари 2020 г. бившият председател на Nissan Карлос Госн говори пред японските медии по време на интервю в Бейрут, Ливан.

Снимка: БТА

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Nissan заведе гражданско дело срещу бившия си изпълнителен директор Карлос Гон, като поиска той да плати 10 млрд. японски йени (83 млн. евро), с които да възстанови значителна част от финансовите загуби, нанесени на дружеството в резултат на „години неправомерно взимани решеният и измамна дейност“, съобщи CNBC.

Искът е заведен в Окръжния съд на Йокохама, Япония. В изявление японският автомобилен производител казва, че бившият управител е загубил доверието на компанията и незаконно си е присвоявал от ресурсите и активите ѝ. Очаква се исканата сума да се увеличи, тъй като Nissan се стреми да покрие глобите, наложени му от Японската агенция за финансови услуги, и вероятните санкции след наказателните производства заради дейността на Гон.

Исканата сума е изчислена въз основа на „измамните плащания, направени към или от бившия председател“, включително нерегламентирано използване на корпоративни самолети, неправомерни парични преводи към сестра му и личния му адвокат. Сред загубите за Nissan са и разследването срещу Гон и последващите го регулаторни и правни разходи.

От миналия август тече друго гражданско дело на Nissan срещу Карлос Гон на Британските Вирджински острови. „Правните действия са част от политиките на Nissan за принуждаване на Гон да поеме отговорност за причинените вреди и финансови загуби заради неговите неприемливи решения“, заявиха от компанията.

„Nissan си запазва правото да предприеме отделни правни действия заради неоснователни и клеветнически забележки, отправени от Гон чрез медиите“. Той беше арестуван в Япония през ноември 2018 г. заради предполагаеми финансови нарушения и беше задържан под домашен арест, но през декември 2019 г. избяга в Ливан и се спаси от правосъдието в Япония.

Гон категорично отрича всички обвинения и споделя, че събира документи, за да докаже невинността си и тази на другия изпълнителен директор Грег Кели, който също беше арестуван, но не предприе бягство. Карлос Гон твърди, че е станал жертва на японски дипломати и бивши колеги от Nissan.

Коментари: 0