Някои секции са получили предпазните средства чак след изборите

Според служебния здравен министър Стойчо Кацаров организацията на изминалите парламентарни избори е била лоша

Някои секции са получили предпазните средства чак след изборите

Снимка: Красимир Свраков

488 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Организацията на поръчката и разпределението на личните предпазни средства за изборите на 4 април – маски, ръкавици и дезинфектанти – са били толкова лоши, че някои секции са ги получили на следващия ден. Това каза служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров по време на брифинг днес. Поръчката за снабдяване с предпазни средства е била организирана за три дни, което обуславя лошата организация.

Сега правителството ще приеме нов подход – поръчката няма да е централизирана, а ще се правят от областните управители, които знаят по-добре колко предпазни средства са нужни и къде. „Преценихме, че е по-добре, и се съгласихме с Министерството на финансите, процесът да се децентрализира и поръчките да се правят от областните управители, не от Министерството на здравеопазването. Но ще ги плати МФ. Няма да е единна поръчка, за да се избегнат неблагополучията, които са се случили на предишните избори“, каза Кацаров.

Той потвърди, че ще има кадрови промени във ведомството, но не каза дали ще уволни държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който според бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов е отговорен за всички решения, които правителството взе при борбата с пандемията. Сред най-спорните от тях бяха отварянето на заведенията и баровете в моменти, когато вълните на пандемията бяха най-силни.

Кацаров смята, че не е нужно да има орган като Националния оперативен щаб (НОЩ). „Дали ще има НОЩ, ще реши министър-председателят. НОЩ, всъщност, според правилника е работна група към министър-председателя, чиято задача е да съветва премиера по въпроси, посочени в заповедта. Моят съвет към сегашния министър-председател е, ако има необходимост да го запази, но предвид кризата мисля, че не е необходимо в сегашния му вид“, каза служебният здравен министър.

Коментари: 0