„Няма да спрем дотук – ще продължим да помагаме на гражданите“

Бойко Борисов, министър-председател на Република България

Цитат на деня:

„Няма да спрем дотук – ще продължим да помагаме на гражданите“

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

5914 ~ 1 мин. четене

Ние няма да спрем дотук. Ще продължим да помагаме на гражданите и бизнеса. Няма да е лесно, но с търпение, разум и единство ще се справим. Това написа в свой пост във Facebook министър-председателят Бойко Борисов.

Повод за публикацията станаха данните на Министерството на икономиката от 28 август, от които стана ясно, че близо 72 млн. лв. безвъзмездна помощ вече са изплатени по Оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност“ на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията. Сумата представлява приблизително 40% от бюджета на антикризисната мярка. На колко фирми обаче са разпределени средствата не се казва в съобщението на икономическото ведомство.

„Грантовете са между 3 000 и 10 000 лв. Тепърва предстои да бъдат раздадени още 200 млн. лв. безвъзмездна помощ в подкрепа на средните предприятия. Мярката 60/40 продължава да работи отлично. Близо 200 000 души останаха на работа благодарение на нея. Стартира и механизмът за подпомагане на секторите на транспорта и туризма с 290 лв. за запазване на работно място, както и нова схема за наемане на безработни“, написа още Борисов в социалната мрежа.

Въпросната програма, която трябваше да подкрепи малкия бизнес точно когато бе най-тежко засегнат, стартира през месец май с фалстарт – обявено бе, че кандидатстването ще започне на 11 май, но това се случи два дни по-късно поради липсва на одобрение от Европейската комисия.

„Радвам се, че на фона на пълзящата криза по света – у нас поддържаме икономиката жива. За разлика от много други страни, в началото на годината ние не затворихме редица сектори и се запази препитанието на хиляди хора“, пише още министър-председателят Борисов.

Подкрепи Economic.bg