До малките фирми вече са стигнали 72 млн. лв. грантове

Това представлява около 40% от общия бюджет на програмата

До малките фирми вече са стигнали 72 млн. лв. грантове

Снимка: Unsplash

620 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Близо 72 млн. лв. безвъзмездна помощ вече са изплатени по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията. Това показват данни от икономическото министерство към 28 август. Сумата представлява приблизително 40% от бюджета на антикризисната мярка. На колко фирми обаче са разпределени тези средства обаче липсва като информация. 

Програмата, която трябваше да подкрепи малкия бизнес точно когато бе най-тежко засегнат, стартира през месец май с малък фалстарт – обявено бе, че кандидатстването ще започне на 11 май, но това се случи два дни по-късно заради липса на одобрение от Европейската комисия.

Три месеца по-късно обаче още тече прегледът на кандидатите, общо малко над 27 хил., а получените средства са достигнали до по-малко от половината фирми, които в крайна сметка ще бъдат одобрени.

„Днес стартира оценката на последните три оценителни сесии, с което всички над 27 хил. подадени проектни предложения по процедурата вече са в оценка", похвалиха се в петък от икономическото ведомство. Като се има предвид, че във всяка сесия има по 1000 предприятия, това означава, че предстои оценяването на последните 3000 кандидати за безвъзмездна помощ.

Новият икономически министър посочва, че само за последния месец са изплатени над 40 млн. лв. по програмата и допълни, че са осигурени необходимите средства всички кандидатствали по процедурата и отговарящи на условията подадени проектни предложения да бъдат финансирани, дори и да се надвиши с малко определения бюджет от 173 млн. лв.

Припомняме, че заради бавното развитие на мерките и слуховете за скандали бе освободен заместник-министър Лилия Иванова, а на нейно място бе назначена Яна Топалова, зам.-изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Освен това под новото ръководство на икономическото министерство съставът на изпълнителната комисия на грантовата процедура бе увеличен почти тройно, за да се ускори процедурата.

Припомняме, че грантовете за малкия бизнес са в размер от 3 до 10 хил. лв., а оценяването на кандидатурите и изплащането на средствата се извършва на принципа „първи по ред, първи по право“.

Средните предприятия

От икономическото министерство припомнят, че тази седмица, в понеделник, приключи кандидатстването по втората грантова схема в България – тази за средните предприятия. По данни на ведомството по нея са получени 1932 кандидатури на обща стойност 264 млн. лв. Бюджетът на мярката е 200 млн. лв., като фирмите получават между 30 и 150 хил. лв. Различното тук е, че за одобренията и изплащането на средствата няма да има значение дали кандидатурата е подадена в началото или в края на обявения срок – оценяването ще се извършва по критерии, като средствата са разпределени по сектори.

Подкрепи Economic.bg