Меркел алармира за влошаване на коронакризита

Според германския канцлер ще има нужда от още жертви

Меркел алармира за влошаване на коронакризита

Снимка: БТА

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че коронавирусната криза ще се задълбочи, преди нещата да започната да се подобряват. Според нея последиците ще са тест за германските финанси за месеци, ако не и за години напред, предава Bloomberg.

Обръщайки внимание на ваксината като фактор за преодоляване на болестта, Меркел напомни, че лятото е към края си и хората скоро ще започнат да остават повече на закрито, което вероятно ще влоши ситуацията около разпространението на вируса.

Меркел определи като добро решение поемането на по-голям дълг в този момент, защото:

Всичко друго би означавало, че ще сме в хватката на пандемията много по-дълго.“

„Щастлива съм, че не се поддадохме на сладката отрова за вземане на заем в добри времена“, добави германският канцлер, чието управление досега се характеризираше с балансирана бюджетна политика. В отговор на безпрецедентната криза обаче Меркел прояви готовност да отпусне хватката и да премахне строгите ограничения за поемане на дълг в опит да стимулира икономиката. Тя бе част и от движещата сила зад фонда за възстановяване на Европейския съюз.

Ангела Меркел коментира темата с коронакризата от Берлин по време на годишното си лятно обръщение, едно от последните преди да се оттегли след 16 години на власт. Следващите редовни избори в Германия ще са през есента на 2021 г., а настоящият канцлер даде да се разбере, че COVID-19 ще доминира останалата част от управлението ѝ. Тя благодари на германците за направените досега жертви, но ги предупреди, че ще са необходими и още.

Има признаци, че нещата ще станат по-трудни през следващите месеци“, изтъкна Меркел. „Това е сериозно. Продължете да го приемате сериозно.“

Коментари: 0