Нов рекорд за най-дълъг вътрешен полет

Той изминава над 5000 мили за близо 12 часа

Нов рекорд за най-дълъг вътрешен полет

Снимка: Pixabay

Днес стартира нов вътрешен полет в САЩ, който отнема почти 12 часа. Това го прави най-дългият въздушен маршрут в света в рамките на една държава и преминава бариерата от 5000 мили изминато разстояние.

Полетът на Hawaiian Airlines 89 свързва Бостън с Хонолулу, Хавай, на разстояние от 5 095 мили. Планирано е да отнеме 11 часа и 25 минути, но през първата седмица, когато вече са извършени два полета, те са продължили по 11 часа 36 минути. Така че повечето пътници са прекарали в самолета по над 12 часа.

В книгите за рекорди новият най-дълъг вътрешен полет измества връзката на Ню Йорк-Хонолулу, която е на 4 983 мили разстояние.

Въпреки че Русия е далеч по-голяма страна, максималното разстояние за вътрешен полет е малко над 4600 мили от Калининград на запад до Петропавловск на полуостров Камчатка в Далечния изток. Понастоящем нито една авиокомпания не лети по този маршрут, съобщава "Индипендънт".

Според запознати е много малко вероятно връзката Бостън-Хавай скоро да бъде изместена от първото място и вероятно тя ще държи рекорда още много години, ако не и завинаги. Причината - няма голям американски град на изток от Бостън или западно от Хонолулу, а маршрути като Маями-Анкоридж в Аляска едва надвишават 4000 мили.

Hawaiian Airlines използва Airbus A330 за дестинацията, с 18 места в първа класа и 260 в икономичната.

Най-късият в света вътрешен полет се обслужва и от Loganair и той свързва шотландските острови Уестрей и Папа Уестрей в Оркни. Пътуването от една миля отнема две минути.
Коментари: 0