Фед ще купува активи без ограничение

Обявената подкрепа от Фед е най-агресивната пазарна намеса, която централната банка е правила до момента

Фед ще купува активи без ограничение

Снимка: БТА

1520 ~ 2 мин. четене

Федералният резерв на САЩ заяви в понеделник, че ще стартира редица програми, насочени към подпомагане на функционирането на пазарите в условията на кризата от коронавирус инфекцията. Сред инициативите е и ангажимент за продължаване на програмата за изкупуване на активи, но вече „в размери, необходими за подпомагане гладкото функциониране на пазара и ефективното транслиране на паричната политика към по-широката икономика“.

Това на практика представлява потенциално нова глава в „печатането на пари“ от Фед, тъй като се ангажира да продължи с разширяването баланса си при необходимост, а не само до определена сума.

Централната банка също така за първи път ще започне да изкупува и корпоративни облигации на първичния и вторичния пазар, както и чрез борсово търгувани фондове. Този ход се осъществява на фона на значителни сътресения на пазара.

Обявената в понеделник подкрепа от страна на Фед представлява най-агресивната пазарна намеса, която централната банка е правила до момента.

Първоначално пазарите реагираха положително на ходовете, но за кратко. Към 16:25 ч. българско време индустриалният индекс Dow Jones бе надолу с 1.26% (241 пункта), а S&P 500 - с 1.49% (31 пункта).

Други инициативи включват неуточнена все още програма за отпускане на заеми за малките и средни предприятия. Изготвя се и програма на стойност 300 млрд. долара за „подпомагане потока от кредити“ за работодатели, потребители и бизнеси, както и две други програми, създадени за предоставяне на кредити на големи бизнеси.

Фед също така заяви, че ще изкупува ценни книжа, обезпечени с ипотеки като част от разширяването на покупките на активи, известни на пазара като количествено облекчаване. Този ход представлява навлизане на централната банка в имотния сектор, което се прави за първи път от централна банка изобщо, съобщава CNBC.

Програмите са подкрепени от Министерството на финансите, за да се гарантира, че Фед няма да губи пари.

„Решени сме да предоставим помощ за американските работници и предприятия, особено за малкия и средния бизнес, както и за критичните индустрии, които са най-силно засегнати от коронавируса. Ние ще предприемем всички необходими стъпки, за да подкрепим и защитим американската икономика“, заяви министърът на финансите Стивън Мнучин.

Ходовете са в основата на програмите, които централната банка обяви миналата седмица, насочени към облекчаване на потока на кредитните пазари.

Коментари: 0