Нова Зеландия с 4 варианта за нов национален флаг

Предстоят 2 референдума, които ще решат дали островната държава ще има ново знаме

Нова Зеландия с 4 варианта за нов национален флаг
4748 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Нова Зеландия сведе до 4 вариантите за нов национален флаг. Те бяха определени в рамките на публичен конкурс, който се проведе през последните няколко месеца, съобщи BBC.

Реакциите спрямо представените варианти не са особено положителни. Някои ги определят като твърде консервативни и дори скучни.

Три от четирите дизайна съдържат символа на сребърно листо от папрат, което е национален символ на Нова Зеландия, а четвъртият показва традиционния извит маорски символ кору, символизиращ растеж, мир и благоденствие. Два от тях са от един и същ дизайнер.  

Победителят в конкурса ще замени настоящия флаг на Великобритания, присъстващ на знамето на тихоокеанската държава. По традиция някои от държавите от бившата Британска империя са запазили нейния символ върху националните си флагове.

Ето вариантите и коментарите на дизайнерите им:

Сребърен папрат (червено, бяло и синьо), описан от дизайнера Кайл Локууд като „икона на Нова Зеландия в продължение на повече от 160 г., носена гордо от много поколения“.

Второто предложение на Локууд – Сребърен папрат (червено, бяло и синьо). „Отдясно на папрата има четири звезди, разположени във формата на съзвездието Южен кръст“.

„Както нашето знаме се разгръща, така прави и неговото кору“, казва Андрю Файви за своя вариант. „Кору символизира нов живот, растеж, сила и мир и поради тази причина заема специално място във визуалния език на Аотеароа (маорското име на Нова Зеландия)“, обяснява той.

Завръщане към папрата – това е Сребърен папрат (бяло и черно) от Алофи Кантер, който според него е „силен и семпъл“, със своето „меко изкривяване от предната страна, определящо всички нас като млада независима и горда нация“.

Новозеландците ще имат възможност да изберат любимия си дизайн на планирания референдум по-късно през тази година. След това през 2016 г. ще се проведе ново всенародно допитване, което ще реши дали съществуващият флаг да бъде заменен с победителя.

Подкрепи Economic.bg