Новата Android O вече е достъпна в бета версия

Новите актуализации са свързани с жизнените функции на устройствата

Новата Android O вече е достъпна в бета версия
796 ~ 2 мин. четене

За първи път Google анонсира новата версия на мобилната си операционна система Android O преди два месеца, но компанята даде повече информация за новостите едва сега по време на тазгодишната I/O конференция на разработчиците. Системата вече може да се изпробва в бета версия, но трябва да се има предвид, че в този си вид може да изкара бъгове и не е напълно стабилна и защитена.

Както и през миналата година Google реши да предостави възможността за тестване на незавършената система преди официалното ѝ пускане по-късно през годината. Бета версията е достъпна за Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Pixel, Pixel XL и Pixel C. Неудобството е, че трябва да се инсталира ръчно, което отнема време и нерви, пише Digital Trends.

Въпреки че даде възможност за тества, от Google са пестеливи откъм подробности за функционалността на Android O. Все пак стана ясно, че тазгодишното обновяване на системата е свързано предимно с жизнените функции на телефоните – живота на батерията, сигурността, стартирането и стабилността му като цяло.

По време на представянето компанията обърна внимание на Project Treble, който позволява по-лесна и бърза актуализация. Разработчиците са концентрирали вниманието си върху ускоряването на системата като цяло. Благодарение на редица оптимизации, времето за стартиране на системата е съкратено, а приложенията би трябвало да работят много по-добре.

Notification Dots пък е нов начин за известяване на потребителите, че са получили съобщени. По подобие на iOS, нотификейшъните се показват като малки точки в иконата на приложението. Потребителите също могат да отлагат различни предупреждения, както и да ги планират да се появят отново по-късно. Според анализаторите тази Snooze функция е една от най-очевидните промени и първоначалното мнение е, че работи доста добре.

С Android Nougat бе въведена Doze функцията за пестене на батерия, която директно „приспива“ приложенията във фонов режим. Сега Android O доразвива тази идея с  Vitals и Wise Limits, като оптимизира основната рамка на операционната система. Vitals ускорява драстично времето за зареждане на Android, което е два пъти по-бързо от Android Nougat,  твърдят Google. Wise Limits пък ограничава приложенията, които са във фонов режим.

В новата система са внедрени и функции, базирани на изкуствения интелект, които успяват да се самообучават без човешка намеса. Функцията Copy Less например има за цел да намали броя на копиранията на текст от едно приложение в друго. Ако водите разговор в Messenger с приятел за това къде да вечеряте и искате да преминете към приложението Yelp, Copy Less ще разпознае контекста, че търсите най-близкото място за хапване и ще използва тази информация, за да ви спести време. След като сте се установили на място и сте се върнали към интерфейса за чат, Copy Less ще предложи подходящи отговори на въпросите на вашия приятел.

Очаква се, че Android O ще бъде официално пусната през септември. Дотогава всички желаещи могат да изпробват тези и други функции в бета версия. Междувременно Google обяви, че Android вече се ползва от 2 млрд. активни устройства месечно в целия свят. Това прави платформата по-разпространена и от Windows на Microsoft.

Подкрепи Economic.bg