Новата Европейска комисия е отложена с месец

Очаква се Урсула фон дер Лайен да поеме ръководството на 1 декември

Новата Европейска комисия е отложена с месец

Снимка: БТА

Урсула фон дер Лайен се изправи пред нова криза по пътя към председателството на Европейската комисия. Европейският парламент реши да отложи с поне един месец старта на работата на новия управляващ орган на ЕС. Така "коронацията" на германката ще се забави, след като бяха отхвърлени трима кандидати за нейния екип, пише "Дойче веле".

Бившата министърка на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен трябваше да замени Жан-Клод Юнкер като ръководител на Европейската комисия, на 1 ноември. Въпреки това, законодателите на ЕС решиха да забавят процеса, заяви говорител на парламента сряда.

Този ход идва, след като депутатите отхвърлиха трима от кандидатите на Фон дер Лайен за комисари, оставяйки я да търси заместници.

Говорителят на парламента Яума Дъч заяви, че депутатите "направиха равносметка" на изслушванията и искат "бързо назначаване" на нови кандидати. Говорителят също така заяви, че сега се очаква Фон дер Лайен да поеме ръководството на 1 декември, потвърждавайки неотдавнашните спекулации на председателя на парламента Давид Сасоли. Този ход нанася политически удар на германския политик, чиято кандидатура беше приета като компромисно решение след последните избори за Европейски парламент, коментира "Дойче веле".

Всяка държава членка на ЕС трябва да има член в Европейската комисия, като Фон дер Лайен ще бъде представител на Германия. Обединеното кралство е единственото изключение, тъй като страната гласува да напусне ЕС през 2016 г.

Въпреки това, членове на комисиите на Европейския парламент вече отхвърлиха кандидати от Румъния и Унгария заради финансови конфликти още преди официалното им изслушване. Френската кандидатка Силви Гулар попадна под обстрел от депутатите заради разследване срещу нея за измами, свързани с плащания по време на мандата й като депутат от Европейския парламент. Парламентът гласува срещу Гулар миналата седмица, ядосвайки президента на Франция Еманюел Макрон. Френският лидер обвини фон дер Лайен за резултата.
Коментари: 0