Новата формула за пенсиите ще ощети всеки трети пенсионер, сочи анализ на НОИ

НОИ чак сега ще изчислява ефекта от промяната в пенсионната формула

Новата формула за пенсиите ще ощети всеки трети пенсионер, сочи анализ на НОИ
2576 ~ 2 мин. четене
Предварителните данни на Националния осигурителен институт (НОИ) сочат неутрален ефект от отпадането на дохода за периода 1997-1999 г. при изчисляване на индивидуалния коефициент за отпуснатите след 2018 г. пенсии. Така от НОИ обобщават данните от анализ, направен от осигурителния институт във връзка с промяната в пенсионното законодателство от началото на 2019 г.

От тази година в пенсионната формула вече се пресмята само осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 година. При пенсионната реформа от 2015 г. се реши, че през 2019 г. ще отпаднат трите най-добри години преди 1997 г., а миналата година при обсъждането на бюджета на НОИ за тази година се взе решение да отпаднат и годините до 2000 година.

Според предварителните данни на НОИ обаче над 67 хиляди пенсионери ще навършат необходимите години за придобиване на пенсия за възраст и стаж през 2019 г., като 31% от тях ще получат по-ниски пенсии.

Анализът сочи, че парите ще паднат с до 8%, заради изчислен по-нисък индивидуален коефициент. Към момента намаление на размера на индивидуалния коефициент се наблюдавало предимно при хората, които в периода 1997 -1998г. са се осигурявали за по-малък брой месец на високи доходи.

Същевременно 56.8% от бъдещите пенсионери щели да повишат дохода си. Без промяна ще останат размерите на индивидуалните коефициенти на 11.9% от пенсионерите.

По-рано социалният министър Бисер Петков обяви, че формулата за изчисляване на пенсиите ще бъде сменена, ако анализът на НОИ покаже, че ощетява възрастните хора.

"Нека видим какво ще покажат данните, които НОИ ще представи, и тогава ще се прецени наистина дали има основание нещо да се променя", коментира Петков.

„В момента тече четиримесечният срок, в който трябва да приключат производствата по изчисляването на размера на пенсиите, става въпрос за новоотпуснатите пенсии, и тогава ще стане ясно какъв е процентът на хората с намалените пенсии”, поясни Хасан Адемов, председател на социалната комисия в НС пред NOVA. 

Според него има три варианта, за да не се стигне до намаляване на пенсиите.”Това, което може да се направи, е да няма промени в хода на осигурителния път на всяко едно лице. Започнал си по едни правила- приключваш по тях.  Другото решение е да има право на избор по кои правила да се пенсионира. Третото решение е в края на годината да има обществено обсъждане, за да се предявят съответните мерки”, поясни той.
Подкрепи Economic.bg