Нови реформи в Гърция

Другата седмица трябва да бъде взето решение дали Атина отговаря на изискванията за следващия спасителен транш

Нови реформи в Гърция
3635 ~ 1 мин. четене

Гръцкият парламент одобри няколко проектозакона за нови реформи, предвидени от международните кредитори, които страната трябва да изпълни, за да получи следващия спасителен транш, пише Financial Times.

Мнозинството от депутатите в парламента одобри законопроект, който предвижда промяна в изчисляването на пенсиите в страната, принуждава Гърция да се съобразява с правилата на ЕС за енергийна ефективност, премахва пречките за продажбата на най-големите пристанища, както и  данъчни облекчения за земеделските производители.

Одобряването на реформите става в навечерието на срещата на финансовите министри на еврозоната в понеделник, на която трябва да бъде взето решение дали Атина отговаря на изискванията за новите средства за спасяване, които са на стойност 2 млрд. евро. Този законопорект е от решаващо значение, но все още има и други въпроси за преразглеждане, които могат да попречат средствата от помощта да бъдат изплатени на южната ни съседка.

Атина и нейните кредитори все още спорят за ефективния механизъм за решаване на проблемите в гръцките банки, които ще приемат помощ за справяне с необслужвани кредити, които засягат бизнеса, но и хиляди притежатели ипотечни задължения. Гръцкият заместник-министър на финансите Трифон Алексиадис заяви, че правителството ще обяви решението си над мерките, които ще заменят ДДС върху образованието в рамките на днешния ден. 

Подкрепи Economic.bg