Новият брой на \"Шарли Ебдо\" е вече на пазара

Френското издание е в тираж от 2,5 милиона екземпляра

Новият брой на \
132 ~ 1 мин. четене
Новият брой на френския сатиричен седмичник "Шарли Ебдо" вече е на пазара в тираж от 2,5 милиона екземпляра. С този брой изданието подновява редовните си тиражи. Допреди атаката срещу редакцията на „Шарли Ебдо", при която загинаха 12 души, тиражът на седмичното издание бе едва 16 хил.

На корицата е изобразено куче с брой на Шарли Ебдо в зъбите, което бяга от недоброжелатели. Сред тях са лидерът на френския Национален фронт Марин Льо Пен, изобразена като булдог, бившият президент на страната Никола Саркози като пудел, черен вълк с автомат в зъбите, който олицетворява ислямистите, както и карикатурно изображение на папа Франциск.

Надписът в долната част на страницата гласи „Всичко започва отначало".   В тълпата "врагове" са изрисувани още видни тв журналисти и бизнесмени.

След атентата оцелелите издадоха с помощта на свои колеги извънреден брой, тиражът на който на няколко пъти бе допечатван и достигна около 7 милиона бройки. След това бе решено да има пауза, за да се събере нов екип.

Междувременно ислямисти са разпространили фетва (решение по конкретен въпрос, издадено от религиозно лице в исляма- бел. ред.), която "разрешава" да бъде убит новият шеф на френското сатирично издание "Шарли ебдо" Лоран Сурисо с псевдоним Рис. Повечето журналисти от изданието са денонощно под полицейска охрана, а през работния ден в редакцията дежурят десетина полицаи.


Подкрепи Economic.bg