Nvidia купува производителя на чипове Mellanox Technologies за $6.9 млрд.

Компанията надвиши офертата на конкурента си Intel

Nvidia купува производителя на чипове Mellanox Technologies за $6.9 млрд.

Снимка: Pexels

496 ~ 1 мин. четене
Nvidia купува производителя на чипове Mellanox Technologies в сделка за $6.9 млрд., която ще помогне на компанията да се разшири на пазара за компонентите на центровете за данни.

Офертата, която победи тази на конкурента Intel, е най-голямата в историята на Nvidia и според нея акционерите на Mellanox ще получат по 125 долара за акция - 14.3% премия спрямо цената на затваряне в петък.

"Ние сме развълнувани да обединим ускорената изчислителна платформа на Nvidia с световно известната Mellanox платформа за ускорено изграждане на мрежи под един покрив, за да създадем изчислителни решения за центровете за данни от следващото поколение", заяви Йенсен Хуанг, основател и главен изпълнителен директор на Nvidia.

Сделката ще позволи на Nvidia да намали зависимостта си от игралните чипове. През януари компанията обяви влошаващи се макроикономически условия, особено в Китай, повлияли на търсенето на игрални графични процесори. 

Производителят на чипове също все още се справя с последиците от провала на критпо пазара през 2018 година.

Nvidia очаква сделката да окаже незабавно влияние на печалбите й, след като бъде приключена, което се очаква да се случи преди края на календарната 2019 година.

Goldman Sachs е била финансов съветник на Nvidia по сделката, а Credit Suisse и JPMorgan са били финансовите съветници на Mellanox.


Подкрепи Economic.bg