Няма да има поскъпване на тока от 20%

Цените вероятно ще се вдигнат, заради освобождаването на пазара. Търговците нямат интерес да обслужват бита.

Няма да има поскъпване на тока от 20%
152 ~ 2 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

ДКЕВР заяви, че няма да има поскъпване на тока от 1 юли от порядъка на 20 %, коментира заместник-председателят на държавната комисия за енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова. Тя не се обвърза с конкретизация за промяната на цените на електроенергията за домакинствата като обясни, че енергийните дружества не са подали заявления за цените си от новия регулаторен период. Дружествата са длъжни да направят прогнози до 31 март.

Зам.-регулаторния шеф поясни, че комисията сега ще определели цени за домакинствата до края на юни 2016г., каквато е досегашната практика. Догодина ще се види как ще се случи освобождаването на пазара. Вероятно това ще повиши цената на тока, тъй като в момента регулираните тарифи за бита от държавата са по-ниски от пазарните.

 Заместник-председателят на държавната комисия посочи още един проблем пред либерализацията на енергийният пазар – възможно е търговците на ток да нямат интерес да работят с битовите потребители. Експерти търдят, че битовото потребление е трудно предвидимо, за разлика от промишлената консумация и затова разходите за подсигуряване на рисковете по доставките са в по-големи размери и оттам, съответно цените ще нараснат.  

Либерализацията е свързана с това, битовите потребители да си потърсят добри търговци на ток. Ако потребителите не си намерят такива, може и цените на електроенергията да не се понижат. Ако не се намери търговец, ще трябва да станат клиенти на доставчик от последна инстанция, каквито лицензи имат сегашните електроснабдителни дружества. Тяхната цена на свободния пазар в момента е 171 лв. на мегаватчас, а върху тази цена трябва да се добавят и таксите за пренос и достъп.  

Харизанова съобщи, че поправките в Закона за енергетиката ще наложат определяне на нови цени на производителите на енергия от ВЕИ, за тези, които имат предварителни договори.Подкрепи Economic.bg