\"Няма как да има картел при горивата, цените са паралелни\"

Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и генерален директор на „Лукойл България“

\
"Няма как да има картел при горивата, цените са паралелни“

Това каза Валентин Златев, председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и генерален директор на „Лукойл България“, цитиран от Nova. Той беше разпитан от депутатите във временната анкетна Комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства, водещи до съмнения за изкривяване на конкуренцията на пазара на горива и до съмнения за злоупотреба с господстващо положение в периода от 2008 до 2016 г.

„Суровият петрол е с международна цена, плащат се еднакви данъци, г-да, откъде да дойде различната цена?“, попита риторично Златев, отговаряйки по този начин на въпроса защо цените на голяма част от бензиностанциите в България са на почти идентични нива. От думите му се разбра, че вероятно има политически натиск и върху Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която вече даде становище, че големите бензиностанции се договарят помежду си на какви цени да продават горивата на клиентите си.
„Разпространяваната теза за монопол в пазара на горива е абсолютно несъстоятелна“, смята Златев.

Според БПГА всеки втори внесен литър гориво на българския пазар е без платен акциз, а заради увеличените данъци и сравнително постоянното потребление на горивата сивият сектор се разраства. От техните данни, базирани на информация от Агенция „Митници“, 60% от пазара на горива в България се снабдява от вътрешен производител, а вносът е 40%.

Най-големият производител е „Лукойл нефтохим Бургас“, но като цяло в страната са регистрирани общо 4 рафинерии.

Валентин Златев коментира и по-ниските цени на горивата в бензиностанциите на Веселин Марешки. „Кой може да гарантира в Република България, че държавата е защитила своя интерес, защото държавата получава най-голямата част от приходите от горива във вид на акцизи, както и че върху горивата, които той продава, се плащат всичките акцизи и ДДС“, каза директорът на „Лукойл България“.

Според него цените при горивата могат да бъдат намалени само за сметка на данъците, тъй като петролът е борсово търгувана суровина и цената му е еднаква навсякъде.
Коментари: 0