„Няма нищо по-страшно от активната глупост“

Румен Радев, президент на България

Цитат на деня:

„Няма нищо по-страшно от активната глупост“

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

10287 ~ 2 мин. четене

„Няма нищо по-страшно от активната глупост“. 

Така, с цитат на Йохан Волфганг фон Гьоте президентът Румен Радев отговори задочно на коментарите на премиера Бойко Борисов, който предложи на Радев да наложи вето на Закона за извънредното положение, той пък напук ще извади ГЕРБ от залата "да оставим народа без извънредно положение и ще го уморим".

„Премиерът трябва да се запознае със законите. Президентът не може да наложи вето на решение на парламента. За други коментари по-добре да се въздържа, Гьоте го е казал най-добре: „Няма нищо по-страшно от активната глупост“, каза държавният глава при посещението си в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" днес по повод деня на здравния работник.

Премиерът разкритикува президента, че призовава за смекчаване на мерките срещу борбата с коронавируса.

По повод призива на депутатите и Радев да се откаже от заплатата си, след като вчера законотворците гласуваха да не получават възнаграждения, президентът посочи, че още март е дарил цялата си заплата. „Дарението е личен акт, ако много държат да се равнят по президента – кръгом и бегом към месец март. Да съберат заплатите и от месец март“, каза той.

„Обществото трябва да продължава с дисциплината, да изпълнява стриктно указанията, които се дават от властите, трябва да има ясно управление на кризата (…) Вирус ще има и след 13 май, ние пак ли ще стоим в това положение? Трябва да се мисли за ясна стратегия как управляемо възможно най-бързо да излизаме от това състояние“, заяви държавният глава.

Той посочи, че има „своите идеи“ и властите вървят по част от неговите „стъпки“. Президентът предупреди, че даже закъсняваме с мерките, които да ни предпазят от „социално-икономическа катастрофа“. От думите му стана ясно, че все още промените в Закона за извънредното положение не са стигнали до него и, след като се запознае с тях, ще реши дали има основание да върне някои от текстовете.

Подкрепи Economic.bg