ОББ ще разпредели 260 млн. лв. дивидент

След изплащането капиталовата адекватност на банката ще падне до 20%

ОББ ще разпредели 260 млн. лв. дивидент
Обединена българска банка АД ще разпредели на своите акционери близо 260 млн. лв. под формата на дивидент. Това решение бе взето на извънредно Общо събрание на акционерите, провело се на 5 декември. Става въпрос за цялата печалба на банката за 2015 г. в размер на 48.9 млн. лв. и за част от неразпределената печалба за минали години в размер на 211 млн. лв. Това прави по 3.42 лв. на акция.

„Това решение е реализация на част от стратегията на банката за оптимизиране на капитала на акционерите без това да става за сметка на нейната капиталова стабилност“, коментира Стилиян Вътев, главен изпълнителен директор на финансовата институция.

След приключването на мащабния преглед на активите в банковата система (AQR) през лятото на 2015 г. се видя, че капиталовата адекватност на ОББ е близо 29%. С разпределението на печалбата делът на общия капитал към активите на банката ще падне до 20%. Въпреки това ще остане значително над законовите изисквания, които в България са много по-високи от европейските.

„Въпреки че този коефициент продължава да бъде доста над установения праг от Българската народна банка и разумната банкова практика по света, той напълно съответства на политиката на ОББ и нейните акционери за гарантиране на капиталовата й стабилност в годините напред като една от водещите и системно значими банки в България“, добавя Вътев.

ОББ е собственост на гръцката финансова група на Националната банка на Гърция (НБГ).

В края на септември белгийските медии съобщиха, че Белгийската финансова група KBC, собственик на СИБАНК и ДЗИ, е изразила интерес към ОББ.
Коментари: 0