Великобритания може да остане част от единния пазар след Brexit

Мнението, изразено от депутат на Лейбъристката партия, контрастира с това на лидера ѝ Джереми Корбин

Великобритания може да остане част от единния пазар след Brexit
5238 ~ 1 мин. четене
Автор: Цветан Петров

Обединеното кралство може да остане част от единния пазар на Европейския съюз и след напускането на Съюза. Тази възможност бе отбелязана от британския министър на търговията в сянка и депутат от Лейбъристката партия Бари Гардинър, цитиран от The Guardian. С тази своя позиция Гардинър заема привидно различна позиция от лидера на Лейбъристите Джереми Корбин.

На въпрос дали е наясно, че излизането на Великобритания от Общността би означавало край на членството в единния пазар, Корбин отговори пред BBC: „Абсолютно”.

Той добави, че въпреки това Лондон иска безмитен достъп до европейския пазар,  както и запазване на сътрудничеството в областта на университетското образование и изследвания.

Помолен да потвърди това лейбъристкият търговски министър в сянка Гардинър заяви:

„Това, което казахме, е, че имаме нужда от тези ползи и дали те ще бъдат постигнати чрез реформирано членство на единния пазар и митническия съюз или чрез ново, предоговорено търговско споразумение, е всъщност на второ място за постигане на ползите.”

Гардинър коментира, че от Лейбъристката партия са критикували премиера Тереза Мей, че от самото начало на преговорите по условията за Brexit е оттеглила въпроса за членство на Обединеното кралство в единния пазар на Европейския съюз.Подкрепи Economic.bg